NATO şi-a acordat încă o lună ca să dea un răspuns Washingtonului, care doreşte ca şi alţi membri ai Alianţei Nord-Atlantice să investească mai mult în Afganistan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cadrul reuniunii Comitetului Militar al NATO la Tirana, sâmbătă, prima în capitala Albaniei, şefii de Stat Major din cele 29 de ţări membre au ”recunoscut că este necesar să se răspundă nevoilor” de trupe suplimentare în Afganistan, a anunţat preşedintele Comitetului, generalul Petr Pavel.

Ei nu au luat însă vreo decizie, înante să-şi informeze guvernele despre nevoile care le-au fost prezentate de reprezentanţi americani, şi anume şeful Statului Major Joe Dunford şi comandantul coaliţiei în Afganistan John Nicholson, a precizat generalul Pavel într-o conferinţă de presă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acest comitet a hotărât să se întâlnească în octombrie într-o conferinţă, iar până ”atunci trebuie să obţinem răspunsuri precise la solicitările noastre”, a declarat pentru câţiva jurnalişti generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa. ”Noi nu dorim să creăm constrângeri”.

Mai multe ţări au făcut propuneri, însă reprezentanţii militari au refuzat să le prezinte.

Doar Albania, care are 63 de militari în Afganistan, a anunţat într-un comunicat că este pregătită să mai trimită încă aproximativ 30.

Statele Unite au rămas foarte discrete cu privire la strategia în Afganistan, în care sunt angajate din 2001, anunţând doar că vor să trimită trupe suplimentare, fără să precizeze cât. Această consolidare ar putea să se ridice la 4.000 de oameni potrivit mai multor surse.

În prezent în Afganistan sunt aproximativ 11.000 de militari potrivit unui nou bilanţ anunţat la sfârşitul lui august de către Pentagon. Anterior, oficial erau 8.400 de oameni.

Generalul Scaparrotti a refuzat să ofere vreun indiciu cu privire la detaliile discuţiilor, însă a subliniat că această coaliţie are mai ales nevoie să consolideze Apărarea afgană.

După modelul Irakului, unde armata irakiană a provocat înfrângeri dure grupării Statul Islamic, obiectivul este să se formeze şi să se echipeze forţe speciale afgane, iar ţara să fie dotată cu o forţă aeriană, a spus comandantul suprem.

Susţinerea aeriană cu propriile avioane are un efect foarte pozitiv asupra moralului militarilor afgani, a explicat el.

”Deci, dacă putem să trimitem mai mulţi consilieri în vederea accelerării forţei lor aeriene, va fi cel mai bine pentru toată lumea”, a declarat generalul american.

În cadrul acestei conferinţe, Comitetul Militar al NATO şi-a ales, de asemenea, viitorul preşedinte, care-i va succede în funcţie, în vara lui 2018, cehului Petr Pavel.

Şeful Statului Major britanic Stuart Peach, un general din cadrul Forţelor Regale Aeriene (RAF) britanice, în vârstă de 62 de ani, a fost ales succesorul lui Pavel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.