Incendiul în care au murit 14 marinari ruşi la Marea Barents rămâne înconjurat în mister, iar Kremlinul a avertizat miercuri că detaliile catastrofei nu vor fi dezvăluite - în numele ”secretului de stat”, relatează AFP.
Acest accident a retrezit în Rusia amintirea tragediei submarinului cu propulsie nucleară Kursk, care s-a scufundat în 2000 cu 118 de oameni la bord şi a traumatizat profund ţara. Această dramă a aruncat o umbră asupra primului mandat al lui Vladimir Putin, a cărui gestionare a catastrofei a fost criticată.
DESFĂŞURAREA FAPTELOR
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că 14 marinari de la bordul submarinului au murit luni, după ce au inhalat fum toxic, în timpul unui incendiu până la urmă controlat.
Potrivit armatei, accidentul a avut loc în apele teritoriale ruse. Autorităţile au prezentat submarinul ca fiind un submersibil de cercetare, menit să studieze mediul marin şi fundul oceanic.
Moscova precizează că submarinul s-a întors în portul în care-şi are baza, în oraşul închis Severomorsk, în regiunea Murmansk (nord).
”Informaţiile nu pot fi făcute publice. Este complet normal”, a dat asigurări miercuri un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, evocând ”secretul de stat”.
Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a confirmat miercuri, la Severomorsk, unde a prezidat o reuniune, faptul că există supravieţuitori din rândul echipajului - şi anume un civil ”reprezentant al industriei”, evacuat primul într-o parte ermetic izolată.
DESPRE CE SUBMARIN E VORBA?
Armata prezintă submarinul ca pe un submersibil de cercetare ştiinţifică în măsură să opereze în ape adânci.
Vladimir Putin îl cataloghează drept ”neobişnuit”.
Potrivit unor surse citate de ziarele ruse RBK şi Novaia Gazeta, submersibilul respectiv este submarinul nuclear AS-12, supranumit ”Loşarik”, un submersibil secret construit în vederea cercetării şi unor operaţiuni speciale la până la 6.000 de metri adâncime.
”Loşarik” poate primi la bord până la 25 de marinari şi este conceput să se poată agăţa de un submarin mai impozant, capabil să-l transporte până în zona de operaţiuni.
Potrivit publicaţiei ruse online Open Media şi cotidianului Vedomosti, focul nu ar fi izbucnit, de altfel, la bordul Loşarik, ci pe un submarin nuclear modificat pentru a-l transporta.
Open Media evocă, citând surse militare, două submarine posibil vizate - Orenburg şi Podmoskovie.
Aceste submarine se află în subordinea Direcţiei plonjărilor la adâncime (GUGI) din cadrul Ministerului Apărării, o divizie specială a Marinei ruse.
Submarinele, la fel ca Loşarik, pot efectua diverse tipuri de misiune, de la studierea fundului marin la operaţiuni privind cabluri submarine.
CINE SUNT MARINARII MORŢI?
Vladimir Putin, care a a prezentat condoleanţe rudelor marinarilor, a precizat marţi seara că între morţi se află doi ”Eroi ai Rusiei” şi şapte ”căpitani de prim rang” - gradul cel mai înalt în rândul ofiţerilor ruşi care navighează.
”Era un echipaj extrem de calificat”, a adăugat preşedintele rus.
Nivelul echipajului pare să confirme caracterul staregic al misiunii submarinului.
Catedrala de la Murmansk a anunţat pe site o ceremonie funerară în memoria celor dispăruţi - pe care-i identifică doar prin prenume.
Guvernatorul Sankt Petesburgului Aleksandr Belgov a dat asigurări, pe reţele de socializare, că submarinele ”erau în post la una dintre bazele noastre”.
Ele ar fi intrat în Cronstadt, a dat asigurări pentru RBK reprezentantul catedralei de pe această insulă de la Golful Finlandei, pe care există o importantă bază navală.
Potrivit ziarului Kommersant, marinarii de la bordul submarinului se aflau în post la baza navală 45707, la Petergof, în apropiere de Sankt Petesburg - o bază navală aflată, potrivit cotidianului, în subordinea Direcţiei plonjărilor la adâncime din cadrul Ministerului Apărării.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...