Mii de persoane au manifestat duminică în faţa sediului Ambasadei Franţei la Niamey, unde au scandat împotriva Franţei şi au agitat steaguri ale Rusiei, iar unii dintre manifestanţi au vrut să intre în sediul ambasadei franceze, după care au fost dispersaţi la această manifestaţie de susţinere a militarilor pucişti care l-au răsturnat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Atmosfera era extrem de tensionată faţă de jurnalişti care acoperă evenimentul, scrie cotidianul francez.

Aceşti manifestanţi participă la o adunare în susţinerea militarilor pucişti ai generalului Tchiani, care l-au răsturnat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum.

”NOI VREM RUSIA”

”Vrem ca Franţa să plece”, urlă un manifestant, Hassane.

”De 60 de ani, Franţa îşi dictează voinţa africanilor. Trebuie ca asta să înceteze. Trebuie ca Nigerul să-şi recapete suveranitatea. Graţie generalului Tchiani, aşa va fi în curând!”, spune el.

”Noi vrem Rusia. Vrem ca partenerii noştri să ne însoţească în independenţa noastră. Vrem să urmăm exemplul verilor noştri din Mali şi Burkina” Faso,, comentează Abdoulaye, înfăşurat într-un steag rusesc.

Placa pe care scrie ”Ambasada Franţei” a fost smulsă, potrivit AFP, iar apoi călcată în picioare pe asfalt şi înlocuită cu steagurile Rusiei şi Nigerului.

”Trăiască Putin!”, ”Trăiască Rusia!”, ”Jos Franţa!”, urlau unii manifestanţi.

Înainte de tiruri cu grenade lacrimogene, câţiva militari s-au postat în faţa ambasadei, pentru a-i calma pe manifestanţi.

Unii manifestanţi au insistat să intre în instalaţie.

Unul dintre militari, în picioare, într-o camionetă, a salutat mulţimea şi a scandat ”Rusia! Rusia! Rusia!”, ”Trăiască armata nigeriană” şi ”Tiani! Tiani! Tiani!”, numele preşedintelui Consiliului Naţional pentru Salvarea Patriei (CNSP, junta), Abdourahamane Tiani.

Manifestaţiile au fost, cu toate acestea, interzise de către juntă.

Franţa, o aliată a Nigerului în lupta antijihadistă şi în dezvoltare, care a staţionat 1.500 de militari în această ţară, a anunţat sâmbătă că-şi suspendă ajutoarele pe care i le acorda.

Câteva persoane s-au îndreptat către Ambasada Statelor Unite, al căror secretar de Stat Antony Blinken l-a asigurat pe preşedintele înlăturat de la putere de ”susţinerea de nezdruncinat” a Washingtonului.

DOUĂ MARŞURI PROPUCISTE

Manifestaţia a început cu un marş către Adunarea Naţională, la care mulţimea agita steaguri ale Rusiei şi Nigerului.

Mişcarea civilă M62, care a protestat faţă de Operaţiunea Barkhane a armatei franceze în Sahel şi Sahara, a lansat apelul la manifestaţie.

Două marşuri propuciste au avut loc joi, la Niamey şi la Dosso, o localitate situată la aproximativ 100 de kilometri sud-est de capitală, primul pătat de incidente, după care junta a îndemnat ”populaţia la calm” şi a interzis manifestaţiile.

Preşedintele îndepărtat de la putere, ales în 2021, era sechestrat a cincea zi la rând în reşedinţa sa privată, în palatul prezidenţial, de către garda sa apropiată, al cărei şef, generalul Abdourahamane Tiani, este preşedintele Consiliului Naţional pentru Salvarea Partiei (CNSP), junta.

Nigerul, subminat de atacuri ale unor grupări cu legături cu Statul islamic (SI) şi Al-Qaida, este a treoa ţară din regiune, după Mali şi Burkina Faso, în care are loc o lovitură de stat militară (puci) din 2020 încoace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.