Autorităţile din Papua Noua Guinee au început să evacueze mii de persoane ameninţate de o posibilă nouă alunecare de teren în zone înalte, în centrul ţării, unde o surpare a unei porţiuni a unui munte ar fi îngropat peste 2.000 de oameni vineri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Încercăm să evacuăm”, a declarat AFP Sandis Tsaka, un administrator al provinciei Enga.

”Auzim piatra sfărmându-se, oră de oră, ca o bombă sau ca un foc de armă, iar stânci continuă să cadă”, a adăugat el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Tsaka a declarat iniţial AFP că autorităţile locale evacuau 7.900 de persoane, după care a precizat că este vorba despre populaţia estimată a două districte care urmează să fie evacuate.

Oficiali de la agenţii de ajutor umanitar au declarat AFP că numeroşi locuitori refuză să plece, în speranţa de a găsi rude dispărute.

Aceste evacuări intervin în urma unei alunecări uriaşe de teren care a aneantizat satul Yambali, în provincia Enga, vineri, către ora locală 3.00 (joi, 20.00, ora României), surprinzându-i pe locuitori în somn.

Potrivit salvatorilor, peste 2.000 de persoane ar fi fost îngropate, însă salvatorii au găsit până în prezent doar cinci cadavre şi un picior al unei a şasea victime.

Este ”foarte puţin probabil” ca salvatorii să găsească supravieţuitori, având în vederea gravitatea alunecării de teren şi a timpului care a trecut de când a avut loc, a declarat AFP un reprezentant al UNICEF în Papua Noua Guinee, Niels Kraaier.

În opinia sa, ”nu este vorba despre o misiune de salvare, ci despre o misiune de recuperare” de cadavre.

Numărul locuitorilor prezenţi în sat la momentul la care o parte a Muntelui Mugalo s-a surpat peste acesta este dificil de estimat, în contextul în care listele electorale sunt depăşite şi înregistrează doar persoane în vârstă de peste 18 ani.

Satul, folosit ca post comercial de mineri care caută aur pe munte, avea o populaţie de până la peste 4.000 de persoane.

Multe persoane care fugeau din calea unor violenţe tribale în regiune s-au refugiat în ultimii ani în acest sat, potrivit unui reprezentant al Programului ONU de Dezvoltare (PNUD), Nicholas Booth.

Tsaka, care a fost la faţa locuilui de două ori, a povestit că locuitorii săpau în pământ cu mâna în căutarea celor daţi dispăruţi.

”SUPRAFAŢA LUNII”

”Era o zonă foarte populată, cu case, întreprinderi, biserici şi şcoli şi a fost complet aneantizată. Este suprafaţa Lunii. Sunt doar stânci”, a declarat el.

Supravieţuitorii sunt ”traumatizaţi”, a declarat el. ”Familii întregi au fost îngropate (...). Fiecare locuitor al provinciei Enga are un prieten sau un membru al familiei care a murit, dat dsipărut sau afectat de această tragedie”, a adăugat el.

Tsaka a făcut aceste declaraţii printr-o videoconferinţă la care au luat parte marţi reprezentanţi ai mai multor ţări, în vederea furnizării unui ajutor internţaional de urgenţă.

Australia vecină, India, China, Statele Unite, Franţa şi Organizaţia Mondială a Sănătătţii (OMS) şi-au oferit asistenţa.

”Nu sunt echipat să fac faţă unei asemena tragedii”, s-a plâns un reprezentant provincial.

Forţele terestre trimit la faţa locului utilaje grele de şantier.

Agenţiile de ajutor umanitar estimează că peste 1.000 de persoane au fost deplasate de catastrofă.

Potrivit reprezentantului ONUD Nicholas Booth, probabil că până la 30.000 de persoane au fost izolate, după ce drumul principal a fost avariat de alunecarea de teren.

El a subliniat că aceste comunităţi au suficiente provizii să supravieţuiască timp de mai multe săptămâni, dar că drumul este imperativ necesar să fie refăcut.

”Această alunecare de teren a blocat drumul către vest, astfel încât este dificil nu doar accesul în satul (îngropat de alunecarea de teren), iar comunităţile care trăiesc dicolo de el au fost izolate”, a declarat el AFP.

Potrivit unor locuitori din regiune, alunecarea de teren ar fi putut să fi fost provocată de ploi recente puternice.

Papua Noua Guinee are una dintre cele mai umede clime din lume.

Cercetări au demonstrat că o modificare a regimurilor luviimetrice legate de modificări climatice ar putea agrava riscul unor alunecări de teren.

Sosirea salvatorilor în această regiune, situată la aproximativ 800 de kilometri de capitala Port Moresby, este complicată totodată de un val de violenţe tribale, fără legătură cu catastrofa, de-a lungul singurului drum de acces de la Wabag, capitala provinciei.

”Numeroase case ard (...). Femei şi  copii au fost deplasaţi, iar toţi tinerii şi bărbaţii din regiune sunt înarmaţi cu cuţite”, declară Serhan Aktoprak de la Oficiul ONU al Migraţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.