Emmanuel Macron a sosit luni la Berlin unde, în pofida unor divergenţe în probleme precum reforma tratatelor europene, intenţionează să reafirme rolul de locomotivă al cuplului franco-german într-o Europă în criză pe care ar vrea să o ”refondeze”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La o zi după ce a fost învestit şi după ce l-a numit premier pe Edouard Philippe, noul preşedinte francez a plecat cu avionul către capitala germană în prima sa deplasare prezidenţială în străinătate, la fel cum au făcut Nicolas Sarkozy sau François Hollande înaintea sa.

După ce l-a primit cu mare pompă la sediul cancelariei, Angela Merkel discută cu Emmanuel Macron, după care susţin o conferinţă de presă şi apoi iau cina.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”El va apăra interesele Franţei, eu voi apăra interesele Germaniei, dar sunt sigură că va exista un număr mare de puncte comune”, că o cooperare va fi posibilă, a declarat cancelarul cu câteva ore înainte de această întâlnire.

Dând asigurări că îl primeşte într-un ”spirit de deschidere şi mare simpatie” şi fără să pară ”Doamna ştie tot”, Merkel a subliniat că are ”încredere deplină” în capacitatea noului şef de stat francez de a îmbunătăţi situaţi ţării sale.

Europa ”refondată şi relansată” promovată de Emmanuel Macron în discursul de învestire, duminică, riscă însă să se lovească de rezistenţă în rândul Celor 27, începând cu Germania.

El doreşte un ”tratat refondator” în Europa în vederea ajungerii la o mai mare integrare a zonei euro, cu un ministru al Finanţelor, un buget autonom, învestit cu o ”capacitate de împrumut”, şi un Parlament al zonei euro.

Însă ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schäuble, care se declară ”întru totul de acord” cu o ”consolidare a uniunii monetare”, consideră, în schimb, că o reformă a tratatelor europene nu ar fi ”realistă”.

”Propuneri precum un buget al zonei euro mecesită o modificare a tratatelor”, care ”presupune unanimitatea celor 27 de state membre” şi referendumuri într-un număr de state membre, ”inclusiv în Franţa, fără îndoială”, a declarat el luni într-un interviu pentru Le Figaro.

Wolfgang Schäuble se arată foarte sceptic, de asemenea, cu privire la ideea unui ministru al Finanţelor al zonei euro care, explică el, ar trebui ”să fie în măsură să pună în aplicare reguli bugetare” decise în Europa, mai puţin în cazul în care poartă un ”titlu gol”.

”FĂRĂ CA TRATATETLE SĂ FIE ATINSE”

În ceea ce priveşte ideea unei relansări a investiţiilor, susţinută de Germania şi excedentele sale, Berlinul o lasă ca atare. ”Trebuie să fim clari: nu vom rezolva problemele zonei euro slăbind Germania”, tranşează ministrul.

În opinia lui Schäuble, soluţia ar fi mai degrabă o ”consolidare a zonei euro fără ca tratatele să fie atinse” şi o ”lansare a unor proiecte bilaterale suplimentare” cu Franţa, ca de exemplu un fond care să fie ”consacrat Apărării în vederea finanţării unor mijloace militare comune”.

Însă Emmanuel Macron va călca la Berlin pe urmele lui François Hollande, care s-a dus acolo în aceeaşi zi a învestirii sale, pe 15 mai 2012, şi unde s-a întors în urmă cu o săptămână la o cină de adio cu Angela Merkel.

Cancelarul ”doreşte succesul” lui Macron şi intenţionează să concureze ”la stabilitatea politică” în Franţa, a declarat fostul preşedinte pentru AFP la bordul Falconului care-l aducea la Paris din această ultimă deplasare a sa în străinătate.

Chiar dacă ea aşteaptă de la el noi reforme, ea nu va face ”nimic care să-i complice viaţa”, a dat Hollande asigurări.

În opinia şefului dipomaţiei germane, social-democratul Sigmar Gabriel, cancelarul şi ministrul Finanţelor trebuie să facă mai mult pentru a-l susţine pe Macron.

”Victoria sa poartă în ea o datorie pentru noi, în Germania, pentru că trebuie ca Macron să reuşească. Dacă eşuează, doamna Le Pen va fi preşedintă în cinci ani, iar Europa va dispărea”, a avertizat el.

Angela Merkel l-a primit deja pe liderul En Marche! la Cancelarie, în martie, în timpul campaniei prezidenţiale, subliniind la acea vreme numeroasele lor ”convergenţe” de vederi.

Ea a fost, de asemenea, primul lider străin care l-a felicitat ”călduros” în seara victoriei sale împotriva lui Marine Le Pen, pe 7 mai. El poartă speranţele a ”milioane” de francezi, germani şi europeni, a subliniat ea a doua zi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.