Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a dus tensiunile cu reţeaua socială X şi cu proprietarul acesteia, Elon Musk, pe noi culmi, interzicând platforma în ţara sud-americană timp de zece zile, în contextul furorii privind controversatele alegeri prezidenţiale, scrie Reuters.
Maduro a afirmat că a semnat o rezoluţie propusă de autoritatea de reglementare Conatel, care ”a decis să scoată din circulaţie, pentru zece zile, reţeaua socială X, cunoscută anterior ca Twitter”, şi l-a acuzat pe Musk de incitare la ură, război civil şi moarte.
”X pleacă din Venezuela pentru 10 zile”, a spus el, într-un discurs transmis la televiziunea de stat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Maduro şi Musk au schimbat frecvent înţepături pe X, proprietarul platformei comparându-l pe preşedintele venezuelean cu un măgar, în timp ce Maduro l-a învinuit pe Musk că este o forţă în spatele protestelor şi nemulţumirilor care au urmat alegerilor.
De asemenea, ei eu făcut şi au acceptat provocări de a se lupta unul cu altul, în comentarii pe X şi la televiziunea naţională din Venezuela.
Interdicţia temporară pentru X reprezintă încă o lovitură dată Big Tech, după ce, săptămâna aceasta, Maduro le-a cerut celor care îl sprijină să renunţe la WhatsApp, deţinut de Meta, în favoarea Telegram sau WeChat, spunând că aplicaţia de mesagerie este folosită pentru a ameninţa familiile soldaţilor şi poliţiştilor.
WhatsApp a refuzat să comenteze. X nu a răspuns deocamdată solicitării de a comenta.
Autoritatea electorală din Venezuela l-a proclamat pe Maduro câştigătorul alegerilor prezidenţiale din 28 iulie, cu circa 51% din voturi, însă deocamdată nu a prezentat un bilanţ al votului.
Declaraţia a generat acuzaţii de fraudă şi proteste care au fost popularizate pe reţelele sociale. Organizaţia locală Observatorul venezuelean pentru conflicte sociale relatează că 23 de persoane au fost ucise în timpul protestelor.
În zilele de după votare, au izbucnit proteste în Venezuela şi în străinătate, cerându-i-se lui Maduro să se declare învins şi să îi acorde victoria candidatului opoziţiei Edmundo Gonzalez.
Opoziţia, condusă de Maria Corina Machado şi Gonzalez, susţine că are copii după bilanţul votului care arată că a câştigat alegerile cu peste 7 milioane de voturi, comparativ cu 3,3 milioane de voturi ale lui Maduro. Rezultatul este, în mare, similar cu cel previzionat de exit poll-uri independente.
Ţări precum SUA, Argentina şi Chile au refuzat să recunoască victoria pretinsă de Maduro, solicitând în schimb transparenţă şi publicarea rezultatelor alegerilor. China şi Rusia l-au felicitat pe Maduro pentru victorie.
Forţele de securitate din Venezuela au început măsuri de represiune asupra a ceea ce autorităţile numesc infractori violenţi, Maduro lăudându-se cu peste 2.000 de arestări. Organizaţiile de advocacy afirmă că cei arestaţi sunt demonstranţi paşnici care au devenit ţinta represiunii.
”Vocile votanţilor din Venezuela nu vor fi oprite de represiune, cenzură sau dezinformare. Lumea priveşte”, a afirmat, într-o postare pe X, Brian A. Nichols, secretar adjunct pentru Afaceri din emisfera vestică la Departamentul de Stat al SUA.
Anterior, miniştrii de Externe din Mexic, Columbia şi Brazilia au reiterat, într-o declaraţie comună, apelurile la autoritatea electorală din Venezuela să publice rezultatul votului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.