Rapperul american Macklemore a anunţat că şi-a anulat concertul din octombrie din Dubai în semn de protest faţă de sprijinul acordat de Emiratele Arabe Unite forţelor paramilitare de sprijin rapid (RSF) din Sudan, o parte beligerantă în războiul civil din această ţară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„ Situaţia actuală din Sudan este urgentă, îngrozitoare şi trece în mare parte neobservată la nivel global. Urmez exemplul organizatorilor şi activiştilor sudanezi care încearcă să se facă auziţi”, a explicat el într-o postare pe Instagram despre decizia de a anula concertul din 4 octombrie. "Până când Emiratele Arabe Unite nu vor înceta să înarmeze şi să finanţeze RSF, nu voi susţine niciun concert acolo."

Fiind centrul politic şi turistic al Emiratelor Arabe Unite, Dubai găzduieşte frecvent artişti celebri şi evenimente sportive internaţionale. Decizia lui Macklemore de a anula un eveniment din cauza politicii ţării este însă una extrem de rară.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Armata sudaneză a criticat public Emiratele Arabe Unite pentru presupusul sprijin acordat RSF, rivalul său în război. EAU neagă acuzaţiile, deşi experţii ONU au declarat că acestea sunt credibile. Acuzaţiile au ieşit la iveală într-un schimb de replici aprins în cadrul Consiliului de Securitate al ONU în iunie.

Războiul din Sudan a început în aprilie 2023, când concurenţa dintre armată şi RSF, care anterior îşi împărţiseră puterea după o lovitură de stat, a degenerat într-un război deschis.

Eforturile de încetare a focului, inclusiv discuţiile în curs de desfăşurare în Elveţia, nu au atenuat luptele, iar jumătate din cele 50 de milioane de locuitori ai Sudanului nu au hrană.

Macklemore, un artist câştigător al premiului Grammy, a precizat în postarea sa că războiul dintre Israel şi Hamas din Gaza l-a determinat să reconsidere modul în care câştigă bani şi capacitatea sa de a-şi folosi platforma artistică pentru activism.

"Dacă iau banii, deşi ştiu că nu sunt de acord cu spiritul meu, cu ce sunt eu diferit de politicienii faţă de care am protestat activ?", a scris el, îndemnând alţi artişti programaţi să cânte în Dubai să se răzgândească.

În luna mai, Macklemore a lansat Hind's Hall, un imn de protest, în semn de solidaritate cu activiştii pro-palestinieni care ocupă campusurile universitare ca răspuns la războiul din Gaza.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.