Mark Rutte şi-a început marţi prima zi la conducerea NATO reafirmând cu forţă susţinerea Ucrainei de către Alianţă şi respingând cu privire la acest punct temeri în centrul cărora se află o posibilă revenire la Casa Albă a lui Donald Trump, relatează AFP.
Instalarea fostului premier olandez la sediul NATO, la Bruxelles, după zece ani de ”domnie” a norvegianului Jens Stoltenberg are loc într-o atmosferă de incertitudini puternice.
Războiul face în continuare ravagii în Ucraina, la doi ani şi jumătate după invazia rusă, iar rezultatul alegerilor prezidenţiale americane de la 5 noiembrie este aşteptat cu anxietate atât pe ambele maluri ale Atlanticului, cât şi la Kiev, a cărei supravieţuire depinde de susţinerea militară din Occident.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În prima sa conferinţă de presă, noul secretar general al NATO s-a arătat ferm, în continuitatea predecesorului său, în privinţa necesităţii continuării susţinerii Ucrainei.
Preşedintele rus Vladimir Putin ”trebuie să-şi dea seama” că NATO ”nu va ceda” în susţinerea Ucrainei, a subliniat el.
The new NATO Secretary General is not strong in geography and math
— Ignorance, the root and stem of all evil (@ivan_8848) October 1, 2024
Speaking at his first press conference, Mark Rutte stated that if "Russia wins, if Putin gets what he wants in Ukraine — he will receive a quarter of his territory and a quarter of the population… pic.twitter.com/sumRvo7ayE
”Trebuie să ne concentrăm asupra efortului de război”. ”Cu cât mai mult vom ajuta Ucraina, cu atât mai devreme se va termina” războiul, a declarat el după ce a preluat funcţia.
"I support attacks by NATO weapons against targets in the russian Federation, but these decisions are made by each country of the Alliance itself," said the new NATO Secretary General Rutte.
— Jürgen Nauditt ???????????????? (@jurgen_nauditt) October 1, 2024
Also from the statement at the briefing:
• The costs of supporting Ukraine are much… pic.twitter.com/Ikn01tXnUu
El a promis să se asigure că NATO este pregătită să facă faţă ameninţării Rusiei.
În acest sens, el a avertizat că trebuie să se cheltuiască mai mult.
”Nu există o alternativă gratuită dacă vrem să fim la înălţimea provocărilor care ne aşteaptă”, a subliniat el.
Doar 23 dintre cele 32 de state membre şi-au atins obiectivul stabilit în urmă cu zece ani de a aloca cel puţin 2% din PIB cheltuielilor militare. Iar mai multe dintre ele dau asigurări că este necesar mai mult împotriva Kremlinului.
”NEÎNGRIJORAT”
Iar în contextul în care NATO este îngrijorată de ascensiunea puterii Chinei, Mark Rutte a avertizat din nou Beijingul, în linia concluziilor summitului Alianţei de la Washington din iulie.
”China nu poate continua să aţâţe cel mai important conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial fără ca interesele şi reputaţia sa să nu fie afectate”, a subliniat el.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marţi instalarea lui Mark Rutte, căruia-i aminteşte obiectivul Kievului de a adera la Alianţă ca membru cu drepturi depline.
”Locul Ucrainei este în NATO”, a dat asigurări Mark Rutte, care urmează să arbitreze voinţa Ucrainei de a adera la Alianţă şi puternicele reticenţe asupra acestui punct ale unora dintre cele 32 de state membre NATO - între care Statele Unite şi Germania.
Susţinerea Ucrainei trece pe la Washington, iar Mark Rutte s-a arătat încrezător, îndepărtând orice îngrijorare înaintea alegerilor prezidenţiale americane.
Ukraine would not exist today as a country without the support of the United States
— Peacemaker (@peacemaket71) October 1, 2024
Another statement by new NATO Secretary General Mark Rutte at his first press conference after taking office:
- The NATO Secretary General described the situation on the battlefield as… pic.twitter.com/0v1N4Ftodt
”Eu nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe cei doi candidaţi şi am muncit patru ani cu Donald Trump", a declarat fostul premier olandez.
O eventuală victorie a miliardarului american la 5 noiembrie bântuie culoarele sediului NATO la Bruxelles, unde ameninţări ale unei retrageri americane lansate de către fostul preşedinte al Statelor Unite răsună în continuare.
Fostul şef al Guvernului Olandei s-a întâlnit în mai multe rânduri cu Donald Trump, căruia i-a ţinut piept într-o întâlnire, în 2018, la Washington. El i-a câştigat de asemenea încrederea, recunoscând că americanul avea dreptate să sublinieze cât de necesară este o mai bună împărţire a poverii în NATO între americani şi europeni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...