Mii de persoane sunt evacuate obligatoriu în această săptămână din oraşul Kupiansk şi din mai multe aşezări din împrejurimi, în timp ce forţele ruse se apropie de acest centru strategic din nord-estul Ucrainei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Printre ei, se numără şi Iuliia Baibak. Nu a putut suporta un alt atac aerian rusesc asupra cartierului său şi şi-a evacuat părinţii din oraşul ucrainean asediat. „Am venit (la părinţii mei) toată albă, plângând şi speriată şi am spus: Ori plecăm, ori ne vor ucide pe toţi aici”, a povestit ea joi, în timp ce o ajuta pe mama ei în scaun cu rotile să urce într-o maşină.

Trupele Kievului au recucerit Kupiansk la şase luni de la capturarea sa de către Rusia în invazia din februarie 2022, dar oraşul a fost atacat din ce în ce mai mult pe măsură ce Moscova şi-a intensificat ofensiva de-a lungul întinsului front estic.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Mai la sud, trupele Kremlinului avansează sat cu sat în regiunea industrială Doneţk ameninţând alte centre de tranzit-cheie care aprovizionează o mare parte din forţele Ucrainei din est.

Locuitorii din Kupiansk intervievaţi de Reuters au povestit despre nopţi nedormite sub tirul regulat al Rusiei în zonă, la aproximativ 100 de kilometri est de Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

În unele părţi, trupele Moscovei se află la doar 4 kilometri de periferia oraşului, a declarat guvernatorul regional Oleh Sîniehubov la televiziunea ucraineană, în această săptămână. Acesta a ordonat evacuarea, deoarece bombardamentele constante ale Rusiei au făcut prea dificile reparaţiile la electricitate, căldură şi reţaua de apă locală.

Vorbind cu reporterii din Harkov joi, Sîniehubov a declarat că prioritatea este evacuarea întregii populaţii civile de pe malul stâng al râului Oskil, adică aproximativ 4.000 de persoane.

Hanna Zorina, în vârstă de 90 de ani, care pleca din Kupiansk pentru a doua oară, după ce se întorsese primăvara trecută, a declarat că situaţia părea la început suportabilă. „Apoi lucrurile au ajuns la punctul în care zici: Ăsta e - sfârşitul”, a mărturisit ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.