Premierul interimar libanez Najib Mikati anunţă că Libanul este pregătit să aplice deplin Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU care prevede retragerea mişcării islamiste libaneze Hezbollah din regiunea situată la sud de fluviul Litani, la aproximativ 30 de kilometri de frontiera cu Israelul, potrivit unui rezumat al unei întâlniri a autorităţilor libaneze, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Libanul este pregătit să aplice rezoluţia 1701 şi imediat ce intră în vigoare o încetare a focului să trimită armata libaneză în zona situată la sud de fluviul Litani pentru ca aceasta să îndeplinească toate funcţiile, în coordonare cu artizanii păcii ONU”, a anunţat Najib Mikati.

Premierul libanez a anunţat că Parlamentul se va reuni apoi pentru a alege un preşedinte consensual, în contextul în care Libanul nu are un preşedinte de la plecarea lui Michel Aoun în 2022.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU a pus capăt războiului de o lună între Hezbollah şi Israel în 2006.

În ea se îndeamnă la o retragere totală a Israelului din sudul Libanului şi ca armata libaneză şi forţe ONU de menţinerea păcii să fie singurele forţe înarmate la sud de fluviul Litani.

Israelul desfăşoară de mai multe zile atacuri aeriene vizând grupări aliate şi susţinute de către Iran, inclusiv puternicul Hezbollah în Liban şi rebelii huthi în Yemen.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis vineri într-un atac israelian la periferia de sud a Beirutului, un fief al mişcăriii şiite înarmată şi finanţată de către Iran.

Ministerul Libanez al Sănătăţii a anunţat luni că peste 1.000 de libanezi au fost ucişi, iar alţi 6.000 răniţi în ultimele două săptămâni.

Un milion de persoane - reprezentând o cincime din populaţia libaneză - a fost deplasată de aceste atacuri israeliene, potrivit Guvernului libanez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.