Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, spune că protestele din Georgia amintesc de „Euromaidanul” din Ucraina şi, punându-le în oglindă cu protestele antiguvernamentale din Republica Moldova, subliniază reacţia diferită a americanilor, sugerând că ar face parte dintr-un plan occidental anti-Rusia, teza propagandistică enunţată de Vladimir Putin în discursul de luna trecută din faţa Adunării Federale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reacţiile diferite din partea SUA faţă de evenimentele din Georgia şi cele din Moldova sunt ilare, spune Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea Pervîi Kanal.

"În Georgia, opoziţia nu că poate, dar trebuie să facă ceea ce vrea. Iar în Moldova, protestele faţă de actuala guvernare sunt condamnate. Pentru că opoziţia din Georgia reflectă interesele Vestului, iar opoziţia din Moldova alte interese, iar cele vestice sunt reflectate de către guvernare şi preşedinte. Chiar sub ochii noştri se desfăşoară două situaţii asemănătoare, cu proteste, însă atitudinea faţă de acestea sunt principial diferite", a menţionat Lavrov, citat de NewsMaker.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Ştiţi, poziţia Occidentului, acelaşi Departament de Stat, care, pe un ton patetic, spune că acest tip de atitudine faţă de societatea civilă este inacceptabil, ne face să zâmbim. Acestea sunt chiar regulile despre care vorbeşte Occidentul. Noi vorbim despre dreptul internaţional, ei de ordinea mondială", a comentat ministrul rus de externe, potrivit agenţiei ruse TASS.

El a transmis o ameninţare voalată la adresa "ţărilor din jurul Rusiei", care "ar trebui să tragă concluzii cu privire la pericolele" la care se expun dacă intră în "zona de responsabilitate" a Statelor Unite.

Occidentul, comentând "operaţiunea specială" a Rusiei în Ucraina, a recunoscut în mod explicit că hegemonia sa în afacerile mondiale este pusă sub semnul întrebării, susţine Lavrov. "Atunci când SUA şi aliaţii săi din NATO comentează evenimentele din Ucraina, operaţiunea noastră militară specială, ei cer o înfrângere strategică a Rusiei pe câmpul de luptă, recunoscând în mod direct că vorbim despre un conflict existenţial, de al cărui rezultat depind perspectivele hegemoniei occidentale conduse de SUA şi perspectivele sale de dominaţie în afacerile mondiale", a declarat Lavrov, reluând tezele lui Vladimir Putin enunţate în discursul din 21 februarie, când a justificat războiul din Ucraina ca fiind unul de care depinde însăşi existenţa Rusiei ca stat, care ar fi ameninţată de SUA şi NATO.

LAVROV: EVENIMENTELE DIN GEORGIA SUNT ORCHESTRATE DIN EXTERIOR ŞI AMINTESC DE EUROMAIDAN

Lavrov a afirmat că evenimentele din Georgia amintesc foarte mult de protestele Euromaidan de la Kiev din 2013-2014, o mişcare pro-democraţie ce a dus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui prorus de atunci al Ucrainei, fapt care a declanşat o reacţie furibundă a Moscovei, culminând cu anexarea ilegală a Crimeei şi provocarea conflictului separatist din estul ţării.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, evenimentele din Georgia sunt "orchestrate" din exterior. "Evenimentele din Georgia sunt orchestrate din exterior, bineînţeles. Ele au aceeaşi natură, aceeaşi dorinţă de a crea o situaţie iritantă la graniţele Rusiei", a spus el, citat de TASS. "O situaţie de natură să irite, într-o ţară în care actualul guvern, la fel ca şi guvernul (fostului preşedinte ucrainean Viktor) Ianukovici, în 2013, se gândeşte în primul rând la interesele economice ale ţării şi refuză să se alăture sancţiunilor antiruseşti, şi asta nu pentru că sunt politicieni pro-ruşi, ci pentru că există relaţii economice şi comerciale cu Rusia - livrările de gaz contra livrări de vin, coniac”, a explicat ministrul rus de externe.

Protestele pro-europene din Ucraina, numite şi EuroMaidan, au început spontan în Kiev, în noiembrie 2013, ca răspuns la decizia guvernului ucrainean de atunci de a suspenda procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi a Acordului de Liber-Schimb cu aceasta. Protestele au fost începute de către studenţi cărora, în scurt timp, li s-au alăturat partidele din opoziţie şi alte grupări pro-europene.

Protestele din Georgia, la care, la fel, participă foarte mulţi tineri intelectuali, cărora li s-au alăturat forţele prooccidentale, inclusiv preşedinta ţării, Salome Zurabişvili, au început în reacţie la un proiect de lege despre care au spus că este de inspiraţie rusă şi că poate duce la o derivă autoristaristă în ţară. Este vorba de aşa-zisa lege a agentului străin, care obliga presa şi organizaţiile care se finanţează cu mai mult de 20 la sută din surse externe să declare acest lucru, în caz contrar riscând sancţiuni aspre. Proiectul de lege a fost retras în cele din urmă de partidul de guvernământ de la Tbilisi, dar protestele au continuat, manifestanţii reproşând guvernului insuficienta angajare pe calea proeuropeană.

Situaţia din jurul proiectului de lege privind agenţii străini a fost doar un pretext pentru a începe o încercare de a schimba guvernul prin forţă, a declarat vineri Serghei Lavrov la Pervîi Kanal.

LAVROV ÎL FACE IPOCRIT PE JOSEP BORRELL

Lavrov a luat apărarea respectivei legi - care există şi în Rusia din 2012 şi care a fost pretextul pentru o largă reprimare a libertăţii presei şi a organizaţiilor civile de apărare a drepturilor omului. El a spus că legea în sine "păleşte în comparaţie cu modul în care sunt reglementate organizaţiile non-profit în Statele Unite, în Franţa, India, Israel. În plus, încălcarea unei legi similare în Statele Unite atrage după sine o amendă de până la 250.000 de dolari şi până la cinci ani de închisoare în cadrul unei urmăriri penale. În Georgia, suma este mult mai mică - 9.000 de dolari şi fără urmărire penală", a arătat Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse s-a arătat deranjat de declaraţiile lui Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, cu privire la evenimentele din Georgia, spunând că sunt ipocrite. "Şi totuşi, în ciuda faptului că o serie de ţări europene au aceleaşi norme, norme mult mai dure pe aceeaşi temă, (...) domnul Borrell, fără să clipească, a declarat că legea pe care georgienii o promovează prin partidul de guvernământ Visul Georgian contrazice valorile europene şi pune un obstacol în calea aderării Georgiei la Uniunea Europeană. În general, ipocrizia, bineînţeles, este evidentă", a afirmat Lavrov.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.