Liderii Uniunii Europene au convenit joi în unanimitate să acorde un nou ajutor de 50 de miliarde de euro Ucrainei, a declarat preşedintele summitului, depăşind, aparent surprinzător de repede, săptămâni întregi de rezistenţă din partea Ungariei.
Acordul vine după săptămâni de dispute cu premierul ungar Viktor Orban, care a opus veto la pachetul de ajutor, la summitul anterior, din decembrie anul trecut. Orban, care a cultivat legături strânse cu Moscova, şi-a intensificat criticile la adresa strategiei UE de a susţine Ucraina cu ajutor financiar şi militar, în timp ce războiul Rusiei împotriva vecinului său se apropie de împlinirea a doi ani.
Potrivit Reuters, înainte de începerea summitului, liderii UE au exercitat presiuni asupra Ungariei pentru a nu mai bloca decizia, spunându-i premierului Viktor Orban că trebuie să aleagă o tabără în faţa provocării existenţiale reprezentate de războiul Rusiei.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Liderii Germaniei, Poloniei, Belgiei şi Finlandei s-au numărat printre cei care au sosit la summitul UE de la Bruxelles pentru a spune că este esenţial ca blocul celor 27 de ţări să convină în mod unitar să ofere ajutor Kievului din bugetul lor comun până în 2027.
Joi, Orban nu a vorbit cu jurnaliştii la sosirea la summitul UE. În schimb, el a postat pe Facebook fotografii cu el însuşi plimbându-se în jurul unor tractoare înaintea protestului fermierilor care a avut loc joi la Bruxelles concomitent cu summitul.
Tot pe Facebook, el a postat o fotografie şi a spus că a avut ceea ce a numit "negocieri" cu liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi cu înalţii oficiali UE înainte de discuţiile cu uşile închise din cadrul summitului.
Cancelarul german Olaf Scholz a precizat joi care sunt aşteptările celorlalte 26 de ţări ale UE. "Sunt profund convins că un acord este posibil, dacă Europa se vede ca o comunitate în care toţi sunt solidari", a declarat el. "Acum este momentul să ajungem la o decizie. Mă voi strădui să ajungem la un acord al celor 27", a punctat Scholz.
Premierul polonez Donald Tusk a fost de acord: "Ca şi comunitate, nu putem renunţa la acest lucru. Astăzi este momentul în care premierul Orban trebuie să vadă că timpul pentru jocurile sale s-a terminat. El trebuie să se gândească dacă intră sau iese din joc", a declarat el reporterilor.
Între fotografiile de la Bruxelles postate pe Facebook de Viktor Orban există una în care discută încântat cu fostul premier al Poloniei, Mateusz Morawiechi, adversarul politic al lui Donald Tusk.
CINE L-A CONVINS PE ORBAN
Ca parte a acordului anunţat joi, statele membre au convenit să dezbată în fiecare an implementarea pachetului de ajutor pentru Ucraina şi, "dacă este necesar", Comisia Europeană, organismul executiv al blocului, ar putea fi rugată să propună o revizuire peste doi ani, potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg News. Cererea liderului ungar - de a avea drept de veto de fiecare dată - nu a avut succes.
Acordul a fost salvat în cadrul întâlnirii de dimineaţă pe care Orban a avut-o cu cancelarul Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Giorgia Meloni, potrivit unor persoane familiare cu întâlnirea citate de Bloomberg. Liderii prezenţi la summitul extraordinar - dintre care unii l-au acuzat pe Orban de "şantaj" - se pregătiseră pentru un blocaj, după ce săptămâni de negocieri nu au dus la niciun rezultat.
CITEȘTE ȘI Mesajul premierului Belgiei către Orban: Dacă nu vă opuneţi prin veto, trebuie să vă ţineţi gura închisă după aceea. Cine a propus soluţia care a făcut posibilă decizia de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina şi MoldovaMomentul este crucial pentru Ucraina, care a avertizat că visteria sa se goleşte în timp ce se confruntă cu lipsa armelor pentru a face faţă invaziei ruse. Kievul aşteaptă în continuare un ajutor de 61 de miliarde de dolari din partea SUA, care nu a fost încă aprobat de Congres.
Succesul summitului UE de joi a evitat o scindare complicată în cadrul UE, pe fondul îngrijorării tot mai maro că sprijinul occidental pentru Kiev se destramă. De asemenea, reprezintă un impuls semnificativ pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Un eşec ar fi dat o lovitură grea Kievului şi ar fi alimentat îndoielile cu privire la angajamentul aliaţilor săi, în special în contextul în care asistenţa americană este blocată în Congres.
În plus, forintul maghiar a câştigat 0,2% în raport cu euro, inversând tendinţa de scădere înregistrată mai devreme în cursul sesiunii. Strategii monetari au privit summitul ca punct de referinţă pentru previziunile lor, după ce tensiunile cu UE au declanşat o devalorizare a monedei ungare săptămâna trecută.
Acordul a depins de Orban, care şi-a înfuriat omologii blocând un pilon al strategiei de securitate a Europei menit să îl contracareze pe liderul rus Vladimir Putin. Liderii UE nu s-au ferit să-şi arate frustrarea faţă de liderul maghiar, în vârstă de 60 de ani, scrie Bloomberg.
"Viktor vrea cu siguranţă să fie în centrul atenţiei de fiecare dată când ne aflăm aici, dar nu ar trebui să fie aşa", a declarat premierul estonian Kaja Kallas reporterilor, înainte de summit. "Nu vreau să folosesc cuvântul "şantaj", dar nu ştiu un cuvânt mai bun", a punctat ea.
Decizia lui Orban de a renunţa la veto a venit în urma unor presiuni tot mai mari, inclusiv în ceea ce priveşte ratificarea aderării Suediei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, Ungaria fiind singura ţară care nu a aprobat-o. Orban s-ar putea întâlni cu premierul suedez Ulf Kristersson în marja reuniunii, în contextul în care NATO încearcă să avanseze cu acest subiect.
Pe de altă parte, UE reţine în continuare două treimi din finanţarea europeană de peste 30 de miliarde de euro destinată Ungariei, din cauza preocupărilor legate de statul de drept şi de corupţie. De asemenea, obstrucţionismul continuu al Budapestei ameninţă să pună în pericol preşedinţia rotativă a Ungariei la Consiliul UE, începând din iulie, şi, eventual, să distrugă agenda blocului în a doua jumătate a anului.
La atmosfera tensionată de la summitul UE s-au adăugat protestele fermierilor, care au organizat o demonstraţie violentă în apropiere - centrul oraşului Bruxelles fiind plin de tractoare parcate lângă instituţiile UE - pentru a protesta faţă de politicile ecologice şi faţă de măsurile de liberalizare a comerţului blocului european. Unele dintre proteste, care s-au răspândit în Europa în ultimele luni, au fost susţinute de organizaţii care au legături cu Orban, scrie Bloomberg.
CITEȘTE ȘI Incendii, petarde şi haos la Bruxelles, unde fermierii furioşi protestează în timp ce liderii UE s-au reunit pentru un summit consacrat Ucrainei - VIDEOPOLITICO: CONCESIILE SUNT VĂZUTE LA BRUXELLES CA FIIND MINORE
Liderii europeni au reuşit să îl convingă pe Orbán făcând trei adăugiri la proiectul iniţial, au spus diplomaţii. Va exista un raport anual al Comisiei Europene privind implementarea pachetului de ajutor, va exista o dezbatere la nivelul liderilor privind implementarea pachetului şi, dacă va fi nevoie, peste doi ani, Consiliul European va cere Comisiei să propună o revizuire a noului buget, scrie, la rândul său Politico, citând cea mai recentă versiune a proiectului de concluzii al Consiliului European.
Liderii UE au adăugat un rând, care face referire la concluzii anterioare, din decembrie 2020, pentru a garanta că modul în care este evaluat statul de drept în Ungaria de către Comisia Europeană se face în mod corect şi obiectiv.
Concesiile sunt văzute la Bruxelles ca fiind minore, scrie Politico, deoarece liderii au evitat un scenariu în care Orbán ar fi avut posibilitatea unui veto anual asupra pachetului de salvare financiară pentru Ucraina. Dar în acest fel, Orban îşi poate proclama victoria acasă spunând că Ungaria a obţinut o revizuire.
Acordul vine după întâlnirile în grupuri restrânse de lideri pe care le-a avut joi, menţionează şi Politico. Charles Michel şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu liderii Franţei, Germaniei şi Italiei, au avut o întâlnire cu uşile închise cu premierul ungar. Întâlnirea a fost apoi extinsă cu alţi lideri, inclusiv la prim-ministrul olandez Mark Rutte, premierul polonez Donald Tusk şi premierul belgian Alexander De Croo.
Mai mulţi diplomaţi au negat că i s-au făcut alte concesii lui Orbán şi au subliniat că presiunea crescută din partea liderilor a arătat clar Budapestei că nu are altă soluţie decât să cedeze în privinţa banilor pentru Ucraina. Un element-cheie a fost reconstruirea încrederii între Ungaria şi Comisia Europeană, pentru care adăugarea, în proiectul de concluzii, a paragrafului referitor la evaluarea statului de drept din Ungaria, a fost esenţială, susţine Politico.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...