Rusia şi Ucraina au anunţat miercuri un nou schimb de prizonieri de război, prin care fiecare tabără a eliberat câte 95 de militari, la mai puţin de o lună de la ultimul schimb, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a felicitat de eliberarea a 95 de persoane care servesc în armată, Garda naţională şi grăniceri.

”Puţin contează dificultăţile, noi îi căutăm pe toţi cei care sunt în captivitate. Avem datoria să aducem înapoi pe toată lumea”, a scris el pe Telegram.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acest schimb a fost făcut posibil de o mediere a Emiratelor Arabe Unite (EAU), ca data trecută, precizează el.

El publică fotografii cu militari eliberaţi, care sunt toţi raşi pe cap şi, înveliţi în steaguri ucrainene.

Un pic mai devreme, Ministerul rus al Apărării a anunţat la rândul său acest schimb.

De la începutul ofensivei ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022, cele două ţări au procedat cu regularitate la schimburi de acest fel.

La 5 iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia deţine 6.465 de militari ucraineni, şi că 1.348 de militsri ruşi erau deţinuţi în Ucraina.

Kievul nu a confirmat aceste cifre.

La 25 iunie, cele două ţări au făcut un schimb de câte 90 de prizonieri.

A doua zi, mediatorul ucrainean însărcinat cu drepturile omului Dmitro Lubineţ dezvăluia cu acea ocazie că negocieri din cele două ţări s-au întâlnit - pentru prima oară.

Potrivit omoloagei sale ruse, Tatiana Moskalkova, o a doua întâlnire a avut loc cu ocazia schimbului anunţat miecuri.

Părţile au discutat în timpul întâlnirii despre problema reuniunii familiilor despărţite de război.

”Ne-am întâlnit cu un reprezentant al Biroului Mediatorului ucrainean şi am discutat cu el despre acţiuni umanitare comune viitoare, inclusiv legate de reunirea familiilor”, anunţă ea pe Telegram.

Ucraina acuză Rusia de deportarea a aproximativ 20.000 de minori - separaţi în prezent de rudele lor - şi cere întoarcerea lor acasă.

Moscova dezminte orice deprtare şi dă asigurări că acţionează în vederea securităţii copiilor.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi a comisarului acestuia însărcinat cu drepturile copilului Maria Lvova-Belova, cu privire la presupusa crimă de război a deportîrii unor copii ucraineni, acuzaţii respinse de Kremlin.

Rusia predă cu pipeta grupuri mici de minori Ucrainei, un dosar în care Qatarul joacă rolul de mediator.

Însă Moscova este acuzată de faptul că dă în adopţie unor ruşi copii ucraineni.

Maria Lvova-Belova a anunţat ea însăşi că a adoptat un adolescent din oraşul ucrainean mariupol, devastat de un asediu rus în primele luni ale războiului, în 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.