O femeie candidată la fotoliul de la Casa Albă a eşuat, pentru a doua oară, să fie aleasă la conducerea primei puteri mondiale, în urma unei campanii în care probleme genului a fost un element central, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Spre deosebire de Claudia Sheinbaum, care s-a impus în Mexic drept prima preşedintă nord-americană în urmă cu câteva săptămâni, Kamala Harris, la fel ca Hillary Clinton în 2016, s-a împotmolit la ultimul obstacol.

Fosta secretară de Stat, care a făcut campanie în favoarea Kamalei Harris, i-a îndemnat pe americani să spargă în sfârşit ”cel mai înalt şi cel mai dificil dintre plafoanele de sticlă” şi să o aleagă pe democrată, În van.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Aceste înfrîngeri ţin, evident, de personalitatea şi popularitatea adversarului lor, Donald Trump, în ambele cazuri, însă numeroşi observatori consideră că misoginia societăţii americane este de asemenea un factor.

Kamala Harris şi Donald Trump au arătat viziuni radical opuse ale condiţiei femeilor şi drepturilor lor.

Republicanul a mizat pe coduri viriliste, iar toată campania sa a fost pătată de comentarii insultătoare sau dispreţuitoare faţă de femei, ale sale sau ale relurilor sale politice sau mediatice.

El i-a lăudat pe liderii puternici şi s-a înconjurat de campioni ai sporturilor de luptă, iar mai presus de orice a vut să proiecteze o imagine de forţă.

El s-a prezentat drept un ”protector” al femeilor, însă le-a asigurat că le va proteja ”că le place sau nu” şi a curtat asiduu electoratul care preferă, de-a valma, cripromonedele, MMA şi consideră că societatea americană s-a cufunfat în "wokism".

Donald Trump a prezentat-o pe Kamala Harris ca pe o ”retardată mentală” sau ”nebună” care ar fi, dacă devine preşedintă, ”o jucărie” a altor lideri ai lumii.

Această concepţie tradiţională a locului femeii nu a avut un efect de respingere asupra unei părţi a electoratului feminin.

”LA LOCUL SĂU”

Democrata însăşi nu a făcut în mod deschis campanie cu privire la faptul că ar putea deveni prima preşedintă a Statelor Unite.

Însă s-a sprijinit mult pe femei celebre ca Beyoncé, Jennifer Lopez, Lady Gaga sau Oprah Winfrey, şi a pariat de faptul că mesajul său va ajunge inclusiv la alegătoare conservatoare.

Ea a susţinut totodată libertăţile femeilior, făcând mai ales din dreptul la avort una dintre cheile de boltă ale campaniei sale. Însă acest lucru nu a fost suficient, se pare, să adune suficient de multe femei conservatoare moderate, aşa cum spera.

La un miting de campanie, Michelle Obama a denunţat într-un discurs inflamat duplicitatea măsurilor în tratarea celor doi candidaţi la Casa Albă.

”Aşteptăm de la ea să fie inteligentă şi să se exprime clar, să aibă o politică clară, să nu se arate niciodată prea furioasă, să dovedească iar şi iar că este la locul său”, a tunat ea în faţa mulţimii.

”Însă, de la Trump, noi nu aşteptăm absolut nimic. Nicio înţelegere a politicii, nicio capacitate de a construi un argument coerent, nicio cinste, nicio decenţă, nicio morală”, a denunţat fosta Primă Doamnă a Statelor Unite.

Într-o înregistrare video din 2021, care a reapărut în această vară, viitorul vicepreşedinte al lui Donald Trump, senatorul J.D. Vance, i-a acuzat pe democraţi aflaţi la putere că sunt o bandă de ”femei cu pisici nefericite”, care habar nu au de ”interesul direct” al ţării pentru că nu au o pregenitură.

Kamala Harris, care nu are copii biologici, creşte împreună cu soţul său Doug Emhoff copii acestuia dintr-o căsătorie anterioară.

În ultimii şapte ani, potrivit American Enterprise Institute, proporţia bărbaţilor tineri care consideră că Statele Uniteau mers ”prea departe” în promovarea egalităţii între sexe a crescut de peste două ori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.