Zeci de mii de sud-coreeni au ieşit în stradă sâmbătă, la cea mai mare zi de protest după eşecul tentativei preşedintelui Yoon Suk Yeol de a impune legea marţială, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Purtând ţinute pitoreşti sau accesorii făcute manual, manifestanţii au dat dovadă de creativitate pentru a-şi afişa revendicarea, fie că este vorba despre hituri K-pop, trenduri de dans pe TikTok sau colinde de Crăciun.

MELODII K-POP

De la piaţa principală din Seul şi până la sediul Parlamentului, în centrul oraşului, manifestanţii au luat pe sus capitala sud-coreeană, după ce Yoon a încercat să pună căluş Parlamentului trimiţând militari şi elicoptere.

Unele adunări păreau serate de dans, cu melodii K-pop la volum tare, în timp ce manifestanţi săltau voioşi agitând beţe luminoase colorate.

Atunci când melodia de succes ”Whiplash” a unei trupe de fete a răsunat vineri, manifestanţi tineri au strigat şi au sărit pe tirmul muzicii ”Destituire, destituire, destituire, Yoon Suk Yeol!" şi ”Demisionează, demisionează, demisionează Yoon Suk Yeol!".

”Eram prea îngrozit pentru ca să nu fac nimic şi credeam că nu voi putea să drom, aşa că m-am dus la adunare”, a scris un manifestant pe X.

”Nu mi-a mai fost frică” după ce a dansat pe melodia Aespa, alături de alţi manifestanţi, a adăugat el.

Joi seara, melodia "Into the New World" (2007) a grupului K-pop Girls' Generation a fost cântată de către manifestanţi, cu lumânări electrice în mână, în faţa sediului Parlamentului.

Această melodie antrenantă evocă un viitor plin de speranţă.

Ea nu a fost considerată o melodie politică, însă a câştigat popularitate în rândul tinerilor manifestanţi la adunări uriaşe săptămânale în 2016 şi 2017 împotriva preşedintei de la acea vreme, Park Geun-hye, care a fost destituită în urma unui scandal de corupţie.

COLINDE DE CRĂCIUN ŞI AMINTIRI DE LA ŞCOALĂ

O colindă de Crăciun a cântăreţei Baek Ja pe tema destituirii a devenit virală online săptămâna aceasta. este vorba despre o versiune uşor modificată a celebrului "Feliz Navidad".

”Crăciunul este fericit când Yoon Suk Yeol demisionează”, repetă refrenul ireverenţios.

Bande sonore nostalgice au fost prezente la petrecere. La sfârşitul anilor '70, Guvernul a introdus sesiuni de exerciţii fizice în şcoli, iar mulţi sud-coreeni care erau elevi în anii '80 şi '90 îşi amintesc cu afecţiune despre această rutină.

Săptămâna aceasta, manifestanţii au făcut mişcare pe această melodie familiară, scandând ”Opriţi-l pe Yoon Suk Yeol!"

Mulţi ţineau în mâini beţe luminoase şi purtau haine goase şi căciuli pentru a înfrunta frigul.

”Este cu adevărat drăguţ”, a comentat un sud-coreean pe X, postând o înregistrare video cu manifestanţi care făceau exerciţii fizice.

”Mă întreb dacă există vreo ţară în lume care să protesteze aşa”.

BAGHETĂ ŞI GHILOTINĂ

Unii manifestanţi sud-coreeni păreau să se inspire din puternica tradiţie franceză a protestului public.

O fotografie în care un manifestant purta o replică artizanală a unei ghilotine a devenit virală pe X. Alt manifestant a postat o forografie cu o baghetă de pâine adus la o manifestaţie, care a fost repotată de 5.000 de ori.

”Nu aveţi nevoie neapărat de un baston luminos. Aduceţi ce vreţi”, a comentat el în postare. ”Cineva care nu a putut să vină la manifestaţii mi-a cumpărat această baghetă, aşa că am agitat-o pe ea în schimb”.

Alt utilizator i-a răspuns ”francezii sunt mândri de tine!”.

”FLYING SPAGHETTI MONSTER FEDERATION”

Numeroase grupuri de manifestanţi aduc steaguri pentru a uşura gruparea în mulţime şi  a-şi arăta apartenenţa la un sindicat, universitate sau biserică.

Inspirându-se din această tradiţie a protestului, sud-coreenii au inventat nume ale unor grupări excentrice şi umoristice şi le-au pus pe steaguri - "Flying Spaghetti Monster Federation", ”Cei care au venit singuri” sau ”Societatea de cercetare a aromelor de labe de pui de câine”.

Alte steaguri de protest putau nume ca ”Clubul plantaţiei de flori” şi ”Editori de cărţi care nu pot dormi”.

Unii şi-au folosit steagurile pentru a-i încuraja pe alţii de pe reţele de socializare să se alăture manifestaţiilor de sâmbătă.

O comunitate de femei care trăiesc singure în cartierul Eunpyeong de la Seul a postat pe X mesajul ”femei care prevedeţi să vă duceţi singure la Parlament sâmbătă, alăturaţi-vă nouă” Căutaţi-ne steagul!”,

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.