Preşedintele SUA Joe Biden i-a conferit marţi, în faţa liderilor NATO, Medalia Libertăţii secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pe care l-a lăudat pentru modul în care a condus alianţa timp de 10 ani. Medalia Libertăţii este cea mai înaltă distincţie civilă pe care o poate acorda preşedintele SUA, iar Stoltenberg a primit-o la summitul NATO ce marchează, la Washington, cei 75 de ani de existenţă ai organizaţiei de securitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Norvegianul Jens Stoltenberg, care îşi încheie mandatul în octombrie, când va fi înlocuit de olandezul Mark Rutte, a venit la conducerea politică a NATO în 2014, anul în care Rusia şi-a început agresiunea asupra Ucrainei prin anexarea ilegală a Crimeei, iar după ce Moscova a invadat Ucraina pe scară largă, în 2022, secretarul general al alianţei a depus eforturi considerabile în sprijinul Ucrainei şi pentru obţinerea solidarităţii în alianţă.

Preşedintele Joe Biden a rostit marţi o alocuţiune în deschiderea summitului aniversar al NATO, un discurs foarte aşteptat în condiţiile în care şeful Casei Albe este atent monitorizat după prestaţia sa lamentabilă de la dezbaterea cu Donald Trump din 27 iunie. Spre deosebire de forma proastă arătată în seara dezbaterii, când a vorbit răguşit şi s-a bâlbâit, marţi, în faţa celorlalţi lideri din NATO, Joe Biden a avut o voce puternică, clară, a părut energic şi spontan. La încheierea discursului, el l-a chemat pe Stoltenberg pe scenă,alături de el, i-a lăudat meritele şi i-a conferit Medalia Libertăţii, apoi i-a strâns mâna cu fermitate.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

"O mare parte din progresele pe care le-am făcut în cadrul alianţei i se datorează secretarului general. Este un om integru şi riguros din punct de vedere intelectual", a afirmat Biden.

Războiul din Ucraina este "cea mai mare criză de securitate din ultimele generaţii", declarase Jens Stoltenberg în alocuţiunea rostită înainte de cea a lui Biden.

"Cel mai mare cost" şi cel mai mare risc ar fi "dacă Rusia câştigă în Ucraina", a spus el. "Nu putem lăsa să se întâmple asta", a subliniat secretarul general al NATO. El a adăugat că ţări precum Coreea de Nord doresc ca Rusia să câştige, iar NATO să eşueze. "Acum este momentul să apărăm libertatea şi democraţia. Iar locul este Ucraina", a spus el.

Stoltenberg şi-a început discursul menţionând că NATO a fost formată în urmă cu 75 de ani, în acelaşi auditoriu în care se află în prezent.. El a reamintit că liderii au format organizaţia "cu un scop clar de a păstra pacea şi de a proteja libertatea". Vorbind despre Carta NATO, el a menţionat: "Niciodată atât de puţine cuvinte nu au însemnat atât de mult pentru atât de mulţi".

Stoltenberg a spus că NATO este "cea mai de succes alianţă din istorie", rezistând mai mult decât oricare alta.

"Nu ştiu care va fi următoarea criză, dar ştiu că suntem cei mai buni atunci când luăm decizii dificile cu curaj politic şi claritate morală", a punctat Stoltenberg. "Şi ştiu că suntem mai puternici şi mai în siguranţă cu NATO. Este bine să avem prieteni", a declarat el în încheierea discursului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.