Familiile i-au îngropat marţi după-amiază pe primii morţi recuperaţi de salvamontiştii italieni din ruinele hotelului Rigopiano, îngropat săptămâna trecută de o avalanşă produsă pe masivul Gran Sasso. Între timp, salvamontiştii continuă operaţiunile de salvare şi căutare în incinta hotelului distrus de avalanşă, iar 14 persoane rămân dispărute, în vreme ce 15 cadavre au fost până în acest moment recuperate, transmite BBC.
Sute de persoane s-au adunat pentru a-şi lua rămas bun de la Alessandro Giancaterino (42 de ani) şi Gabriele D'Angelo (31 de ani), care lucrau drept chelneri în hotelul Rigopiano.
Până în acest moment au fost scoase în viaţă 11 persoane de sub ruinele hotelului distrus de avalanşă, printre care se numără patru copii. De asemenea, salvatorii nu şi-au pierdut până în acest moment speranţa, după ce au scos la lumină în urmă cu o zi trei căţeluşi, care au reuşit să supravieţuiască tragediei.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Se pare că o teorie înaintată de salvamontişti este că nu toate camerele hotelului au fost distruse de avalanşă, iar echipele nu au reuşit să exploreze până în acest moment întreaga clădire, pentru că se bazează pe o mică gaură în acoperişul de beton pentru a intra zilnic în hotelul Rigopiano.
Salvatorii încearcă să treacă dincolo de zidul de beton din spatele barului, în speranţa că vor da peste alţi supravieţuitori în buzunarele de aer lăsate în urmă de avalanşa mortală.
”Noi continuăm operaţiunile pe ideea că această avalanşă nu a lovit sau distrus în mod necesar toate camerele hotelului şi că noi nu am reuşit să ajungem la inima structurii. Continuăm să explorăm clădirea în speranţa că vom descoperi alţi supravieţuitori, deşi nu aveam nicio certitudine în acest sens”, a declarat purtătorul de cuvânt Luca Cari.
Până la 120.000 de tone de zăpadă s-au desprins din masiv, au distrus o pădure şi au îngropat hotelul, după ce mai multe cutremure puternice au lovit regiunea. Se pare că viteza avalanşei a atins 100 de kilometri pe oră atunci când a acoperit hotelul Rigopiano.
Managerul Bruno Di Tommaso a trimis autorităţilor locale şi provinciale un e-mail chiar în ziua avalanşei, în care s-a plâns de situaţia drumurilor blocate, a seismelor puternice şi a atras atenţia că generatorul nu va rezista mai mult de 24 de ore.
Funeraliile lui Alessandro Giancaterino au avut loc în localitatea Farindola, situată în apropierea hotelului Rigopiano, iar al doilea chelner a fost îngropat câţiva kilometri mai departe, într-un alt sat din regiunea Gran Sasso.
Giancaterino lucra în momentul avalanşei mortale, după ce a promis că va acoperi norma unui coleg, care nu a reuşit să treacă de drumurile blocate din cauza zăpezii.
”Era un muncitor extrem de profesionist. Aceasta este amintirea pe care vreau să o păstrez despre fratele meu, cu excepţia celor private care vor rămâne în inima mea”, a declaray Massimiliano Giancaterino.
Între timp, salvamontiştii au reuşit să sape un drum spre hotel, care să permită intervenţia utilajelor grele.
Procurorii italieni au lansat o anchetă în urma tragediei şi i-au în considerare acuzaţii pentru neglijenţă criminală şi omor prin imprundenţă la hotelul Rigopiano.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.