Preşedintele iranian Ebrahim Raisi acuză luni Israelul de uciderea unuia dintre comandanţii Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, Razi Moussavi, într-un atac, în dimineaţa Crăciunului, în sudul Damascului, în Siria, şi ameninţă că Israelul ”va plăti cu siguranţă pentru această crimă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Această acţiune este, fără îndoială, alt semn de frustrare, de neputinţă şi de incapacitate a regimului sionist uzurpator în regiune”, denunţă într-un comunicat Ebrahim Raisi.

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, au anunţat moartea unuia dintre comandanţii lor într-un atac israelian comis luni, în ziua Crăciunului, în Siria, şi ameninţă să răzbune asasinarea acestuia.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Generalul de brigadă Razi Moussavi, unul dintre cei mai experimentaţi dintre Gardienii din Siria, a fost ucis” într-un ”atac al regimului sionist comis acum câteva ore”, au anunţat într-un comunicat Gardienii Revoluţiei.

Televiziunea de stat anunţă că Moussavi a fost vizat cu ”trei rachete” în cartierul Sayyida Zeinab, în sudul Damascului, şi difuzează imagini în care se ridică fum probabil din zona în care a avut loc atacul.

Gardienii Revoluţiei îl prezintă pe generalul de brigadă Razi Moussavi drept ”responsabilul logistic al axei rezistenţei” - grupări armate care luptă împotriva Israelului - în Siria.

”Nu există nicio îndoială că regimul sionist (...) va plăti pentru această crimă”, ameninţă în acest cominicat Gardienii Revoluţiei.

ISRAELUL NU COMENTEAZĂ

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), cu sediul la Londra şi care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, a anunţat luni atacuri israeliene vizând poziţii folosite de către grupări iraniene şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah în cartierul Sayyida Zeinab.

Locuitori din zonă au declarat că au auzit explozii puternice şi au văzut coloane de fum ridicându-se din ferme.

Israelul se exprimă rar cu privire la operaţiunile pe care le desfăşoară în Siria, însă a anunţat că vrea să-şi împiedice inamicul jurat, Iranul, să se implaneteze la uşa sa.

Întrebată luni despre uciderea lui Razi Moussavi, armata israeliană a răspuns că ”nu comentează informaţii ale presei străine”.

Republica islamică este unul dintre principalii susţinători internaţionali ai mişcării islamiste palestiniene Hamas, al cărui atac, la 7 octombrie, în Israel s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza ultimelor date israeliene disponibile.

La începutul lui decembrie, Iranul a anunţat asasinarea a doi ofiţeri din cadrul Gardienilor Revoluţiei în atacuri aeriene vizând instalaţii ale mişcării şiite libaneze hezbollah, susţinută de Teheran.

PE LISTA SUA A ”ORGANIZAŢILOR TERORISTE STRĂINE”

Hezbollahul, un aliat al altor grupări proiraniene, ca Hamasul, lansează zilnic rachete către nordul Israelului de la 7 octombrie.

Potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna, Razi Moussavi era un ”camarad” al generalului Qassem Soleimani, comandantul Forţei Qods - o unitate de elită a gardienilor Revoluţiei - şi o figură-cheie a republicii islamice în Orientul Mijlociu, asasinat într-un atac cu o dronă americană, din ordinul lui Donald Trump, la începutul lui 2020.

Forţa Qods se află, începând din 2019, pe lista ”organizaţiilor teroriste străine” a Statelor Unite, însă Iranul insistă asupra faptului că activităţile sale în străinătate sunt un exemplu de cooperare regională vizând o consolidare a stabilităţii şi blocării amestecului Occidentului.

Miliţii afiliate Gardienilor Revoluţiei sunt foarte prezente în Siria, însă Teheranul neagă că a trimis forţe să lupte în Siria şi susţine că dispune doar de consilieri militari în această ţară devastată de război.

Un aliat important al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Iranul îi oferă o susţinere economică, politică şi militară de la începutul Războiului din 2011, declaşat de reprimarea unor manifestaţii antiguvernamentale şi care a devenit tot mai complex în timp, implicând organizaţii teroriste şi actori regionali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.