Israelul a comis o ”greşeală strategică” ce-l va ”costa scump” prin uciderea liderului politic al Hamas Ismail Haniyeh la Teheran săptămâna trecută, declară ministrul iranian interimar de Externe Ali Bagheri într-un interviu acordat joi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Actul pe care sinoştii l-au comis la Teheran este o greşeală strategică şi îi va costa scump”, declară la Jeddah, după o reuniune extraordinară a Orgabizaţiei Coopeărrii IOslamice (OCI), Ali Bagheri.

El acuză Israelul - care nu a comentat moartea lui Ismail Haniyeh - de faptul că vrea să ”extindă războiul” în regiune, însă consideră că acesta nu are ”nici capacitatea şi nici forţa” să lupte împotriva Iranului.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

LONDRA SE TEME DE CONSICINŢE ASUPRA REFUGIAŢILOR ALE UNEI ESCALADĂRI

Pe de altă parte, ministrul britanic însărcinat cu Dezvoltatrea Internaţională Anneliese Dodds şi-a exprimat îngrijorarea faţă de refugiaţii din Orientul Mijlociu, în cazul unei escaladări între Iran şi aliaţii acestuia, pe de o parte, şi Isarel, de celalată parte, într-un interviu acordat AFP.

Temeri cu privire la izbucnirea unui război regional, în timp ce Războiul din Fâşia Gaza continuă, au crescut după asasinările la 30 iulie a liderului militar al mişcării islamiste libaneze Hezbollah într-un atac israelian la Beirut, iar a doua zi, a liderului Hamas la Teheran, imputată Israelului.

”În prezent ne aflăm, din nefericire, într-o situaţie geopolitică îngrijotătoare”, declară AFP, într-o vizită în Iordania Anneliese Dodds.

”Trebuie să vedem o dezescaladare”, pledează ea, subliniind că, altfel, ”cei care vor suferi primii vor fi cei care sunt cei mai vulnerabili în această regiune”.

Aproximativ 650.000 de refugaţi sirieni sunt înregistraţi de ONU în Iordania, însă Ammanul estimează la 1,3 milioane numărul sirienilor care s-au refugiat în ţară de la începutul războiului, în 2011.

Iordania găzduieşte, de asemenea, 2,2 milioane de refugiaţi palestinieni.

Anneliese Dodds a evocat un anunţ recent prin care Londra promitea un ajutor în valoare de şase milioane de lire sterline (şapte milioane de euro) în vederea susţinerii ”mai ales a distribuţiei apei şi asanării a 55.000 de persoane la Gaza”.

Răzbnoiul din Fâşia Gaza, care a intrat în luna a 11-a, a devastat acest teritoriu palestinian asediat şi ameninţat de foamete, potrivit ONU şi a deplasat marea majoritate a celor 2,4 milioane de locuitori ai enclavei.

NORVEGIA ÎL AMENINŢĂ PE NETANYAHU CU ”CONSIECINŢE”

Revocarea de către Israel a statutului diplomatic al reprezentanţilor norvegieni pe lângă Autoritatea Palestiniană (AP) este o ”acţioune extremă” şi va avea ”consecinţe”, avertizează joi ministrul norvegian de Externe Espen Barth Eide.

Această decizie ”va avea consecinţe asupra relaţiilor noastre cu Guvernul Netanyahu. Examinăm măsuri pe care Norvegia le va lua pentru a răspunde situaţiei create de Guvernul Netanyahu”, avertizează într-un comunicat şeful diplomaţiei norvegiene.

O ordonanţă israeliană urmează să revoce statutul diplomatic al unui număr de opt diplomaţi norvegieni care lucrează la Ambasada Norvegiei din Israel, a anunţat Ministerul israelian de Externe.

Guvernul israelian a evocat atât recunoasşterea recentă de către Norvegia a Palestinei, cât şi participarea sa la o acţiune în justiţie împotriva unor lideri israelieni la Curtea Penală Internaţională (CPI).

”Este important ca canalele diplomatice să funcţioneze bine, mai ales atunci când situaţia în regiune este atât de gravă pe cât este în prezent. Este grav să obstrucţionezi activitatea diplomaţilor”, denunţă Espen Barth Eide.

”Norvegia este şi va fi întotdeauna un prieten al Israelului şi poporului israelian. În acelaşi timp, Norvegia a criticat în mod clar ocupaţia, felul în care este purtat Războiul din Gaza şi suferinţele pe care le cauzează populaţiei civile palestiniene”, subliniază ministrul norvegian.

Începând de la 28 mai, Spania, Irlanda şi Norvegia recunosc în mod oficial Palestina, în vederea avansării, subliniază ele, către pace în Orientul Mijlociu, o decizie care a înfuriat autorităţile israeliene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.