Bătălia comunicării lansate la începutul incursiunii ucrainene în Rusia se intensifică de o parte şi de alta, iar cele două ţări anunţă, pe de o parte, cuceriri sau ”eliberări” ale unor sate, iar pe de alta încearcă să-şi afişeze supremaţia prin imagini, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Televiziunea ucraineană a difuzat, de exemplu, o înregistrare video filmată în oraşul rus Sudja, o localitate-cheie în regiunea rusă disputată Kursk, aflată cel puţin în parte sub controlul forţelor ucrainene.

În ea apar militari ucraineni care dau jos steagul rus de pe o şcoală locală şi îl aruncă pe jos, într-un fragment autentificat de BBC.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Militari ucraineni pun totodată în scenă luarea prizonieri a inamicilor lor ruşi.

Ei filmează, la sol, câteva sute de militari ruşi, culcaţi la pâmânt unii lângă alţii, cu faţa în jos.

O jurnalistă de la postul britanic Sky News, trimisă specială în zona de război, a discutat cu aceşti prizonieri de război.

”Ei îşi descriu şocul de a fi fost luaţi prizonieri. Sunt bine trataţi aici, în Ucraina, dar speră să poată fi eliberaţi în schimbul eliberării unor militari ucraineni, pentru a se putea întoarce acasă”, declară ea.

”IATĂ CE PĂŢESC SOLDAŢII CARE VIN ÎRUSIA”

Utilizarea militarilor inamici în scopul comunicării nu este apanajul vreuneia dintre tabere.

Rusia nu ezită să folosească aceeaşi tactică.

De cealaltă parte a frontierei, Kremlinul difuzează înregistrări video cu militari ucraineni, legaţi la mâini, cu faţa acoperită, obligaţi să intre într-un vehicul al armatei ruse.

Unii militari ruşi merg şi mai departe şi pun în scenă moartea adversarilor lor şi se filmează alături de cadavrele victimelor.

”Iată ce păţesc cei care au venit pe pământul rus. Ei au fost abandonaţi aici de către proprii camarazi. Ei n-au fost evacuaţi”, se aude într-o înregistrare video.

Războiul imaginilor ia aerul unei propagande în toată regula.

Imaginile partajate de Rusia sunt cu regularitate nedatate şi nu pot fi identificate şi autentificate în mod independent din această cauză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.