În timp ce Marea Britanie se pregăteşte să-l încoroneze pe Regele Charles al III-lea printr-o ceremonie de tradiţie, care datează de aproape 1.000 de ani, monarhia se confruntă cu o întrebare care a persistat de-a lungul secolelor: cum să supravieţuiască în lumea modernă?
Pentru Casa de Windsor, aceasta nu înseamnă o confruntare cu o ostilitate din ce în ce mai mare din partea politicienilor sau a publicului - pentru care există puţine dovezi -, ci mai degrabă cu indiferenţa acestora, care poate face ca la un moment dat să devină pur şi simplu o instituţie neglijabilă. Iar într-o lume în care telefoanele mobile sunt omniprezente, comentariile brutale de pe reţelele sociale fac ravagii, iar apetitul vorace al presei pentru poveştile regale este insaţiabil, cea mai mare problemă ar putea fi faptul ca familia însăşi să nu mai aibă chef de treabă, notează Reuters.
"Un lucru pe care prinţul Harry ni l-a reamintit cu adevărat, dacă mai aveam nevoie, este cât de incredibil de dureros este să trăieşti într-o cuşcă în care eşti în mod constant analizat", a declarat pentru Reuters scriitoarea regală Tina Brown. "Este un lucru teribil să vezi că propria ta viaţă este ceva asupra căruia nu mai ai niciun control şi că, în cele din urmă, nu se va schimba şi că vei fi într-o grădină zoologică pentru totdeauna", punctează autoarea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În timp ce multe alte monarhii europene au apărut şi au dispărut sau sunt mult diminuate ca amploare şi importanţă, familia regală britanică a rămas remarcabil de rezistentă. Sondajele de opinie arată că monarhia este susţinută de majoritatea britanicilor, deşi acest sprijin a scăzut uşor de la moartea Reginei Elizabeth, în septembrie anul trecut, iar Charles nu se bucură de aceeaşi popularitate copleşitoare ca mama sa. Însă sondajele indică, de asemenea, în mod constant, că tinerii sunt mai puţin preocupaţi de această instituţie decât generaţiile mai în vârstă.
Republic, un grup care doreşte abolirea monarhiei, a făcut public un sondaj care ar arăta că majoritatea oamenilor nu sunt interesaţi de încoronare. "Cei mai mulţi dintre noi nu sunt atât de interesaţi, iar cei mai mulţi dintre noi cred că familia regală ar trebui să plătească", a declarat Graham Smith, directorul său executiv.
RELEVANŢĂ
"Relevanţa este absolut crucială pentru monarhie", a declarat Robert Hardman, corespondent regal cu vechime şi autor al cărţii "Queen of our Times" (Regina timpurilor noastre - n.r.)
"Marea ameninţare la adresa viitorului Casei Windsor nu sunt mulţimile care iau cu asalt poarta, nu este revoluţia, ci faptul că devine irelevantă. Regina obişnuia să spună întotdeauna că trebuie să fim văzuţi pentru a fi crezuţi", notează Hardman.
Dar aici se află o capcană pentru familia regală. Există de mult timp o relaţie simbiotică între presă şi membrii familiei regale, ziarele acoperind pe larg angajamentele acestora, astfel încât abia dacă trece o zi fără o apariţie pe prima pagină a unui ziar naţional. În schimb, membrii familiei regale sunt consideraţi un fel de proprietate publică, aşteptările fiind ca aceştia să facă "jocul" presei în schimbul vieţii lor aurite din palate.
"Monarhii şi familiile lor au nevoie de mass-media, la fel cum mass-media are nevoie de ei", spune Harshan Kumarasingham, lector superior de politică britanică la Universitatea din Edinburgh.
"O monarhie trăieşte într-o existenţă foarte precară în care poate fi în centrul adulaţiei noastre, dar poate fi şi în centrul criticilor şi temerilor noastre", arată Kumarasingham.
În cartea sa de memorii "Spare" (Rezervă), în seria de documentare de pe Netflix şi în interviurile televizate, prinţul Harry, fiul cel mic al regelui, a arătat clar că o astfel de viaţă într-un acvariu mediatic cu peştişori aurii nu era una pe care să fie dispus să o mai suporte nici el, nici soţia sa americană Meghan şi nici copiii lor.
De asemenea, el şi-a acuzat familia sau pe cei care lucrează pentru ea, în special pe fratele mai mare, moştenitorul Coroanei, prinţul William, şi pe mama sa vitregă, Camilla, în prezent regina consoartă, de complicitate cu presa pentru a strecura poveşti negative despre el, cu scopul de a-şi îmbunătăţi sau proteja propria imagine publică.
În tinereţe, Harry era cel care ţinea prima pagină a ziarelor atunci când a fost fotografiat purtând o uniformă nazistă la o petrecere costumată, a avut întâlniri cu paparazzii în faţa unor cluburi de noapte, iar mai târziu a fost fotografiat dezbrăcat în timp ce petrecea în Las Vegas.
EXPUNERE
Având în vedere că toată lumea are camere de luat vederi pe telefoanele mobile, va exista un risc şi mai mare de expunere pentru cei trei copii mici ai prinţului William. Ei se confruntă cu riscul ca fiecare abatere minoră, comentariu nepotrivit sau greşeală jenantă să fie captată pe film.
"Atunci când oamenii vorbesc despre privilegii, aş spune că dificultăţile şi necesitatea de a le ţine ascunse depăşesc într-adevăr cu mult privilegiile", a declarat Tina Brown.
Cu toate acestea, indiferent de dificultăţile cu care s-a confruntat de-a lungul anilor, de la războaie, divorţuri, certuri interne sau chiar abdicare, monarhia britanică a demonstrat întotdeauna o capacitate remarcabilă de a-şi reveni.
"Este remarcabilă în ceea ce priveşte adaptarea", a declarat Laura Clancy, lector la Universitatea Lancaster, specializată în relaţiile familiei regale. "Au arătat că ştiu că trebuie să se adapteze la lumea modernă pentru a continua să existe", spune ea.
Dar oare vor mai dori să o facă? Asta este încă o problemă.
"Oamenii vorbesc, pe bună dreptate, despre privilegii, bani, palate şi Bentley-uri", a declarat la un moment dat un fost colaborator apropiat al regelui Charles. "Este un privilegiu, dar poartă o mare povară. Nu i-aş dori nimănui această viaţă", a punctat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.