Protestatarii s-au adunat luni în oraşele mai mari şi mai mici din Venezuela după ce preşedintele Nicolas Maduro, aflat deja de 11 ani la putere, şi-a revendicat victoria în alegerile tensionate din weekend, în ciuda dovezilor tot mai numeroase ale unei victorii răsunătoare a opoziţiei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cursul după-amiezii, mulţimile au apărut pe străzi, precum şi în faţa birourilor autorităţii electorale naţionale (CNE) din Venezuela.

CNE a declarat imediat după miezul nopţii că Maduro a câştigat un al treilea mandat, cu 51% din voturi, un rezultat care ar prelungi un sfert de secol de guvernare socialistă. Ulterior, acesta l-a proclamat pe Maduro preşedinte pentru perioada 2025-2031, adăugând că a câştigat "majoritatea voturilor valide".

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Dar guvernele de la Washington şi din alte părţi ale Americii şi ale lumii au pus la îndoială rezultatele şi au solicitat o prezentare completă a voturilor.

Sondajele independente făcute la ieşirea de la urne au indicat o victorie zdrobitoare a opoziţiei, urmare a manifestărilor entuziaste de susţinere a candidatului său la preşedinţie, Edmundo Gonzalez, şi a liderului opoziţiei, Maria Corina Machado, în timpul campaniei.

"Ne-am săturat de ăsta, vrem libertate, vrem să fim liberi pentru copiii noştri", a declarat pentru Reuters şoferul Fernando Mejia, în vârstă de 41 de ani, în timp ce mărşăluia împreună cu familia sa în oraşul Maracay.

Protestele de stradă au urmat demonstraţiilor anterioare de "cacerolazo" - un protest tradiţional latino-american în care oamenii lovesc oale şi cratiţe - în cartierele din întreaga ţară. Mulţi dintre cei care au mărşăluit şi-au luat oalele cu ei.

În cartierul El Valle din Caracas, poliţia a lansat gaze lacrimogene în încercarea de a dispersa protestatarii.

În Coro, capitala statului Falcon, protestatarii au dărâmat o statuie înfăţişându-l pe defunctul preşedinte Hugo Chavez, mentorul lui Maduro. Anterior, au avut loc încăierări între susţinătorii opoziţiei şi ai guvernului la secţiile de votare din Caracas şi din alte localităţi.

Gonzalez a câştigat 70% din voturi, a declarat Machado, căreia i s-a interzis să deţină o funcţie publică printr-o decizie pe care o consideră nedreaptă.

Regulile au fost încălcate în ziua votării, a declarat opoziţia, citând, printre altele, faptul că reprezentanţii săi au fost împiedicaţi să asiste la numărarea voturilor.

Centrul Carter, organizaţie americană nonprofit, care a trimis observatori în Venezuela pentru vot, a solicitat autorităţii electorale să publice imediat rezultatele defalcate pe secţii de votare.

Autoritatea electorală ar trebui să fie un organism independent, însă opoziţia susţine că aceasta acţionează ca o ramură de facto a guvernului lui Maduro.

Gonzalez nu a făcut apel la susţinători să iasă în stradă şi a avertizat în privinţa violenţei, mai ales că au început să apară rapoarte privind arestări şi intimidări ale susţinătorilor săi.

Mulţi alegători venezueleni sunt disperaţi de vestea unui nou mandat de şase ani pentru Maduro, care a adus ţara în colaps economic, a făcut ca aproximativ o treime din populaţie să emigreze şi a girat o deteriorare accentuată a relaţiilor diplomatice, încununată de sancţiunile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană şi alţii, ceea ce a paralizat o industrie petrolieră deja în dificultate.

"Maduro mi-a spulberat ieri cel mai mare vis, acela de a-mi revedea singura fiică, care a plecat în Argentina acum trei ani", a declarat pensionara Dalia Romero, în vârstă de 59 de ani, în Maracaibo. "Am rămas aici singură, cu cancer la sân, pentru ca ea să poată lucra acolo şi să-mi trimită bani pentru tratament. Acum ştiu că voi muri singură fără să o mai văd", a spus ea printre lacrimi.

REACŢII INTERNAŢIONALE

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Washingtonul are motive serioase de îngrijorare cu privire la faptul că rezultatele oficiale nu reflectă votul poporului. Oficialii administraţiei Biden, sub rezerva anonimatului, au acuzat guvernul de "manipulare electorală". Aceştia nu au anunţat noi măsuri punitive, dar au lăsat deschisă uşa unor sancţiuni suplimentare.

Brazilia şi Uniunea Europeană au solicitat, de asemenea, transparenţă în ceea ce priveşte datele votului, în timp ce Rusia, Cuba, Honduras şi Bolivia au aclamat presupusa victorie a lui Maduro.

Caracas şi Washingtonul au avut o relaţie de adversitate care datează din epoca populistului de stânga Chavez.

În vârstă de 61 de ani, Maduro - un fost şofer de autobuz ajuns ministru de externe - a preluat funcţia de preşedinte la moartea lui Chavez în 2013, iar realegerea sa din 2018 este considerată frauduloasă de către Statele Unite şi de către alţii, care îl numesc dictator.

Obligaţiunile Venezuelei şi cele ale companiei petroliere de stat PDVSA au coborât luni şi mai mult în teritoriul deficitar, ca urmare a evoluţiilor politice.

La începutul zilei de luni, Maduro a reiterat afirmaţia sa din campanie potrivit căreia sistemul electoral venezuelean este transparent.

TORT ANIVERSAR

El urma să semneze luni un decret privind organizarea unui "mare dialog naţional", a declarat Maduro, care a sărbătorit cu susţinătorii săi înainte de a tăia un tort aniversar pentru Chavez, care ar fi împlinit duminică 70 de ani.

Procurorul general al Venezuelei, Tarek Saab, a declarat că rezultatele au fost întârziate de un atac asupra sistemului electoral care a venit din Macedonia de Nord. El nu a oferit nicio dovadă sau alte detalii.

Edison Research, care efectuează sondaje electorale de profil în Statele Unite şi în alte ţări, a publicat un sondaj la ieşirea de la urne care arată că rivalul lui Maduro, Edmundo Gonzalez, un fost diplomat în vârstă de 74 de ani, cunoscut pentru comportamentul său calm, a câştigat 65% din voturi, în timp ce Maduro a câştigat 31%. "Rezultatele oficiale sunt stupide", a declarat vicepreşedintele executiv al Edison, Rob Farbman, pentru Reuters într-un e-mail, afirmând că îşi menţine rezultatele sondajului său. Sondajul la ieşirea de la urne al Edison a fost realizat la nivel naţional cu date preliminare de la 6.846 de alegători intervievaţi la 100 de secţii de votare.

Firma locală Meganalisis a declarat că propriul său sondaj la ieşirea de la urne a indicat un vot de 65% pentru Gonzalez şi puţin sub 14% pentru Maduro.

Săptămâna trecută, lidera opozţiei, Corina Machado, a făcut apel la armata ţării să susţină rezultatele votului. Dar armata venezueleană îl susţine de mult timp pe Maduro şi nu au existat semne publice că liderii forţelor armate s-ar fi despărţit de guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.