Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a acceptat să negocieze eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni - fără un armistiţiu permanent în Războiul din Fâşia Gaza -, declară un oficial de rang înalt din cadrul mişcării AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Hamasul cerea acordul Israelului în vederea unui armistiţiu complet şi permanent ca o condiţie înainte să negocieze”, declară acest oficial.

”Acest punct a fost depăşit, (după ce) mediatorii s-au angajat asupra faptului că atât timp cât sunt în curs negocieri, armistiţiul să rămână în vigoare”, precizează el.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”MINGEA ESTE ÎN TERENUL ISRAELIENILOR”

”Hamasul a retractat condiţia pe care a pus-o cu privire la un armistiţiu permanent şi a acceptat să înceapă negocieri”, anunţă el, în contextul în care eforturi în vederea unei medieri au fost relansate în vederea ajungerii la un armistiţiu.

Potrivit acestui oficial de rang înalt, mişcarea i-a informat pe mediatori că vre să fie realizate trei etape.

Mai întâi vrea ca 400 de TIR-uri cu ajutoare să intre pe zi în Fâşia Gaza.

Apoi ea vrea ca armata israeliană să se retragă de ”culoarul Philadelphia din punctul de trecere de la Rafah”, care se află între Fâşia Gaza şi Egipt.

Hamas mai vrea o ”fază finală”, care constră în retragerea completă istraeliană de pe teritoriul palestinian.

”Mingea este în terenul israelienilor. Dacă vor să se ajungă la un acord, atunci foarte probabil acest lucru se va produce”, declară această sursă, estimând că negocierile ar putea să dureze ”două-trei săptămâni”, ”dacă Israelul nu blochează negocierile ca mai înainte”.

Hamasul, care a ajuns la putere în Fâşia Gaza în 2007, anunţa miercuri că a transmis noi ”idei” mediatorilor, în vederea unei încetări a războiului, relansând maratonul diplomatic.

Emisari israelieni urmează să se întoarcă  în zilele următoare la Doha, la negocieri cu mediatorii din Qatar, a anunţat biroul premierului Benjamin Netanyahu, subliniind asupra persistenţei unor ”diferenţe” faţă de Hamas.

NEGOCIERI LANSATE ÎN EGIPT

Potrivit publicaţiei egiptene Al-Qahera News, negocieri au început în Egipt.

Oficialul de rang înalt din cadrul Hamas a anunţat duminică faptul că ”încă  nu există o dată” la care o delegaţie a Hamas să se ducă în Egipt.

Potrivit acestuia, Turcia a depus, la rândul său, ”mari eforturi”.

”O delegaţie de rang înalt s-a dus în Turcia la negocieri săptămâna trecută”, a declarat el AFP.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, care a antrenat moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

Israelul a anunţat că vrea să distrugă Hamasul şi a lansat o operaţiune de anvergură în enclava palestiniană, soldată cu 38.153 de morţi, majoritatea civili, potrivit unor date de la Ministerul Sănătăţii din Guvernul Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.