Aflat sub şocul atentatului rasist de la Hanau şi fiind obligat de toate părţile să reacţioneze, guvernul german a anunţat vineri supraveghere sporită din partea Poliţiei, în special în jurul moscheilor, faţă de ameninţarea de extremă dreapta "foarte crescută", scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Adunările în memoria celor nouă victime ale dublului atentat de la Hanau, organizate joi seară în aproximativ 50 de oraşe germane, au stârnit polemici cu privire la arme, protejarea minorităţilor şi rolul partidului de extremă dreapta AfD. 

Ţara s-a confruntat cu trei atentate rasiste şi antisemite în nouă luni, de la asasinarea unui ales pro-migranţi la atacul de la Hanau, trecând prin atacul care a vizat sinagoga Halle în plină sărbătoare Iom Kipur. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În acest context, marcat de asemenea de grupările pregătite să acţioneze, "nu putem vorbi de acte individuale (...), ci de o problemă politică. Este timpul să înţelegem asta", a rezumat vineri cotidianul berlinez Tagesspiegel.

În faţa acestui "pericol numărul unu pentru democraţie", potrivit ministrului Justiţiei Christine Lambrecht, guvernul a anunţat vineri noi măsuri. 

Locurile "sensibile", în special în jurul moscheilor, aeroporturile, precum şi frontierele vor face obiectul unei supravegheri sporite, a anunţat ministrul de Interne Horst Seehofer.

Guvernul Angelei Merkel a înăsprit deja arsenalul său legislativ şi de securitate în aceste ultime luni, impunând în special noi obligaţii reţelelor de socializare pentru a semnala conţinuturile care incită la ură sau protejându-i mai bine pe aleşi şi pe activişti.  

Presupusul autor al atacului de la Hanau, necunoscut Poliţiei, avea un site personal plin de teorii rasiale şi complot înainte de atacuri. Aceste "semnale" trebuie anticipate pe viitor, a spus Peter Neumann, specialist în terorism de la King's College din Londra. 

Un alt aspect al ameninţării constă într-un eventual control mai strict al celor care deţin arme. Aproape 5,4 milioane de arme se află în circulaţie în ţară, potrivit cotidianului Bild. 

Ministrul de Interne este îngrijorat în special de faptul că extrema dreaptă radicală se aprovizionează cu mai multe arme de toate genurile. 

Poliţia a confiscat 1.091 de arme în total în 2018, faţă de 676 anul trecut, în cadrul anchetelor cu delicte şi crime atribuite extremiştilor de dreapta. 

Membrii dreptei conservatoare CDU au pledat pentru întărirea legislaţiei cu privire la arme, o provocare într-o ţară pasionată de vânătoare sau tir sportiv, o disciplină pe care o practica presupusul atacator de la Hanau. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a primit confirmarea că un cetăţean român se află printre victimele atentatului de la Hanau, din Germania.           

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.