Mai multe state membre NATO - Germania, Spania, Olanda şi România - au semnat un contract în vederea achiziţionării a până la 1.000 de rachete de tip Patriot, folosite în apărarea antiaeriană, anunţă miercuri într-un comunicat NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest contract, estimat la o valoare de aproximativ 5,5 miliarde de dolari, intervine în contextul în care oraşe şi infrastructuri din Ucraina sunt bombardate intensiv de Rusia.

El urmează să permită o creştere a producţiei în Uniunea Europeană (UE) a acestor rachete folosite în vederea unei contracarări a unor atacuri aeriene sau cu rachete baliestice, precizează în comunicat Agenţia NATO însăecinată cu achziţiile şi susţinerea forţelor armate - NSPA.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

”Salut (acest) anunţ oportun al aliaţilor”, declară secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg.

”Creşterea producţiei noastre de muniţii este esenţială securităţii Ucrainei şi a noastre”, salută el.

LANSAREA UNUI INSTALAŢII DE PRODUCŢIE DE RACHETE DE TIP PATRIOT ÎN GERMANIA

Statele Unite şi Germania au trimis rachete de tip Patriot Ucrainei, ca ajutor în contracararea atacurilor ruseşti ale unor oraşe şi infrastructuri.

Aceste livrări au golit în parte stocurile, iar Statele Unite au fost nevoite să ceară altor ţări - inclusiv Japoniei - să le ajute să le refacă.

Agenţia NATO precizează că acest contract prevede lansarea unei instalaţii de producţie a acestor rachete în Germania, printr-o coîntreprindere între firma germană MBDA şi grupul american Raytheon.

”Uniunea Europeană va produce numai ea 1.000 de rachete (de tip) Patriot. Acest lucru demonstrează că cooperarea europeană pemite succese concrete”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul olandez al Apărării Kajsa Ollongren.

Olanda ia parte la această coaliţie, alături de Germania, Spania şi România.

Costul unei rachete de tip Patriot este estimat la câteva milioane de dolari, însă contractul acoperă şi furnizarea de piese de schimb şi de mentenanţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.