Iranienii s-au adunat joi la Teheran pentru a-l plânge pe liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la o zi după ce acesta a fost asasinat în capitala Iranului într-un atac israelian care a sporit temerile privind un conflict direct între cele două ţări, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Funeraliile au fost prezidate de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Televiziunea de stat a transmis în direct imagini cu liderul suprem Ali Khamenei care se roagă la Universitatea din Teheran, unde mii de persoane îmbrăcate în negru au scandat "Moarte Israelului" şi "Moarte Americii".

Trupul lui Haniyeh va fi transportat apoi cu avionul în Qatar, unde era stabilit liderul Hamas, pentru a fi înmormântat vineri.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

"Odihneşte-te în pace, Abu Al-Abed Ismail Haniyeh. naţiunea noastră, Iranul, Axa Rezistenţei, poporul tău, luptătorii tăi ... sunt uniţi în alegerea rezistenţei pentru a pune capăt ocupaţiei sioniste", a declarat şeful adjunct al Hamas în Gaza, Khalil Al-Hayya, într-un discurs televizat la Universitatea din Teheran.

Aşa-zisa Axă a Rezistenţei este o alianţă construită de-a lungul a patru decenii cu sprijin iranian pentru a opune rezistenţă influenţei israeliene şi americane în Orientul Mijlociu. Axa Rezistenţei include Hamas, gruparea palestiniană care a declanşat războiul din Gaza prin atacarea Israelului la 7 octombrie, mişcarea Hezbollah din Liban, mişcarea Houthi din Yemen şi diverse grupări armate şiite din Irak şi Siria.

Iranul şi grupul militant islamist palestinian au acuzat Israelul că a efectuat atacul care l-a ucis pe Haniyeh la câteva ore după ce acesta a participat miercuri la Teheran la învestirea noului preşedinte al Iranului. Oficialii israelieni nu au revendicat atacul care a adus Israelului ameninţări de răzbunare şi a alimentat şi mai mult îngrijorarea că actualul conflict Israel-Hamas din Gaza se transformă într-un război total în Orientul Mijlociu. Aripa armată a Hamas a afirmat într-un comunicat că uciderea lui Haniyeh va "duce bătălia la noi dimensiuni şi va avea repercusiuni majore".

Promiţând să riposteze, la rândul său Iranul a declarat miercuri trei zile de doliu naţional şi a declarat că SUA poartă responsabilitatea, din cauza sprijinului acordat Israelului.

"Toate fronturile rezistenţei se vor răzbuna pentru sângele lui Haniyeh", a declarat Ali Akbar Ahmadian, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, pentru agenţia de presă semioficială Mehr.

După asasinarea lui Haniyeh şi uciderea, marţi, a unui comandant de rang înalt al Hezbollah într-un atac israelian la periferia capitalei libaneze Beirut, regiunea riscă să se confrunte cu un conflict extins între Israel, Iran şi acoliţii săi.

La 13 aprilie, Iranul a lansat un val de rachete şi drone asupra Israelului, în ceea ce a declarat că ar fi o răzbunare pentru presupusa lovitură mortală a Israelului asupra complexului ambasadei sale din Damasc, la 1 aprilie, însă aproape toate au fost doborâte.

"Vrem să ne răzbunăm pentru că Israelul l-a ucis pe Haniyeh, care era oaspetele nostru", a declarat pentru televiziunea de stat o femeie iraniană, care a participat la un miting după ceremonia funerară de la Universitatea din Teheran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.