Familiile a şapte femei soldat israeliene care au fost capturate de Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie 2023 au publicat imagini explicite ale răpirii lor, pentru a pune presiune asupra guvernului premierului Benjamin Netanyahu ca să asigure eliberarea lor, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Videoclipul le arată pe femei - toate membre ale Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) - aliniate la un perete, cu mâinile legate. Feţele unora dintre femei sunt învineţite şi însângerate.

Imaginile au fost publicate anterior de Hamas, potrivit Forumului Familiilor Ostacilor. Grupul de campanie a obţinut imaginile chiar de la armata israeliană, care a editat anterior înregistrarea video pentru a exclude scenele cele mai tulburătoare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Fiecare nouă mărturie despre ceea ce s-a întâmplat cu ostaticii se face ecoul aceluiaşi adevăr tragic - trebuie să îi aducem pe toţi acasă, acum", a declarat miercuri Forumul Familiilor Ostacilor într-un comunicat de presă.

Femeile au fost răpite în timpul unui raid al Hamas asupra bazei militare israeliene Nahal Oz, în apropiere de nordul Fâşiei Gaza, în timpul atacurilor grupării militante asupra Israelului, care s-au soldat cu aproximativ 1.200 de morţi şi în urma cărora peste 250 de persoane au fost capturate şi duse în Fâşia Gaza. În urma atacului, Israelul a lansat un război în Gaza care a ucis peste 35.000 de palestinieni în ultimele şapte luni, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii din Gaza.

Femeile răpite lucrau ca observatori ai IDF, un rol care presupune monitorizarea securităţii frontierelor Israelului.

Înregistrarea video a calvarului lor a fost făcută publică pentru a creşte presiunea asupra lui Netanyahu ca să asigure eliberarea israelienilor încă reţinuţi de Hamas. Guvernul israelian a declarat că acesta este un obiectiv-cheie al ofensivei sale din Gaza. Numeroase încercări de a ajunge la un acord cu Hamas pentru un schimb de ostatici şi o încetare a focului au eşuat în ultimele luni, ceea ce i-a înfuriat pe cei din Israel care militează pentru întoarcerea acasă a prizonierilor.

"Statul Israel nu poate accepta o realitate în care cetăţenii săi simt în mod constant că vieţile le sunt ameninţate şi suferă de o teamă şi o anxietate neîncetată", a declarat Forumul Familiilor Ostaticilor, care a dat publicităţii videoclipul. "Cu fiecare zi care trece, devine tot mai dificilă aducerea ostaticilor înapoi acasă - cei vii pentru reabilitare şi cei ucişi pentru o înmormântare adecvată. Guvernul israelian nu trebuie să mai piardă niciun moment; trebuie să se întoarcă la masa negocierilor astăzi!" - cer familiile.

LUI BENNY GANTZ "I S-A ÎNTORS STOMACUL PE DOS"

Netanyahu a declarat miercuri că este "îngrozit" de videoclipul care arată răpirea femeilor soldat. El a spus că Israelul va "continua să facă totul pentru a-i aduce acasă".

"Cruzimea teroriştilor Hamas nu face decât să îmi sporească determinarea de a lupta cu forţă până la distrugerea Hamas, pentru a mă asigura că ceea ce am văzut în această seară nu se va mai întâmpla vreodată", a declarat premierul.

Ministrul cabinetului de război, Benny Gantz, a declarat că atunci când a vizionat pentru prima dată videoclipul i "s-a întors stomacul pe dos".

Una dintre femeile prezentate în videoclip, Ori Megidish, a fost salvată de către IDF într-o operaţiune specială la 23 de zile după ce a fost răpită.

O alta, Noa Marciano, un caporal al IDF, a fost ucisă în timp ce se afla în Gaza, iar corpul ei a fost returnat în Israel în noiembrie.

Dar cinci dintre cele şapte - Liri Albag, Karina Ariev, Agam Berger, Daniela Gilboa şi Naama Levy - rămân în captivitate, la mai mult de şapte luni după ce au fost luate peste graniţă.

Mama lui Naama Levy a declarat miercuri pentru CNN că aducerea lor acasă nu este o prioritate principală a guvernului israelian, spunând că unii membri ai guvernului nici măcar nu au vizionat videoclipul. "Miniştrilor şi membrilor guvernului li s-a cerut să vizioneze o versiune a acestui videoclip în cadrul şedinţelor lor, iar unii dintre ei au refuzat şi au spus că vor să doarmă liniştiţi noaptea", a declarat Ayelet Levy Shachar, adăugând: "Deci, dacă aceasta este reacţia atunci când este de datoria lor să vizioneze aceste materiale, aceasta este treaba lor, astfel încât să poată lua decizii corecte, atunci noi credem că ar trebui să o punem la dispoziţia cetăţenilor noştri, pentru ca lumea să o vadă".

Mai mult de 100 de ostatici au fost eliberaţi în timpul armistiţiului din noiembrie, dar ISF estimează că mai sunt încă aproximativ 130 de persoane reţinute în Gaza.

Eforturile de a ajunge la un acord care să oprească războiul din Gaza şi să permită eliberarea ostaticilor au eşuat în repetate rânduri. La începutul acestei luni, Hamas a declarat că respingerea de către Israel a unui plan de încetare a focului prezentat de mediatori în cadrul negocierilor de la Cairo a trimis discuţiile privind eliberarea ostaticilor înapoi la "punctul de plecare". Declaraţia a fost făcută la o zi după ce ultima rundă de negocieri pentru un armistiţiu în Gaza şi un acordul privitor la ostatici s-a încheiat la Cairo fără un acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.