Organizaţia Mondialăa Sănătăţii (OMS) avertizează luni că poate nu va exista niciodată o ”soluţie magică” împotriva pandemiei noului coronavirus, în pofida speranţelor date de cercetări cu privire la eventuale vaccinuri împotriva covid-19, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Un anumit număr de vaccinuri se află de-acum în faza a treia a testelor clinice, iar noi sperăm să dispunem de un anumit număr de vaccinuri eficiente care să ajute oamenii împotriva infecţiei. Însă nu există o soluţie magică, pentru moment, şi ar putea să nu existe niciodată”, a avertizat într-o conferinţă de presă directorul general al agenţiei ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul OMS a îndemnat toate ţările, împreună cu Mike Ryan, însărcinat cu gestionarea situaţiilor de urgenţă în cadrul OMS, să aplice cu rigurozitate măsurile de prevenire a răspândirii virusului - purtarea măştii, distanţarea socială, spălarea mâinilor şi testarea.

”Mesajul adresat populaţiei şi guvernelor este clar: «Faceţi totul»”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus..

Mike Ryan a avertizat, la rândul său, că ţările care prezintă cele mai numeroase transmiteri - precum Brazilia şi India - ar trebui să se pregătească de o luptă pe termen lung împotriva epidemiei.

”Ieşirea (din epidemie) va lua mult timp şi va necesita o hotărâre puternică”, a avertizat el.

Potrivit unor date compilate de Reuters, peste 18,4 milioane de persoane au fost contaminate în întreaga lume de la apariţia primelor cazuri, în decembrie, iar cel puţin 688.080 de oameni au murit din cauza covid-19 - dintre care 155.000 în Statele Unite, 94.000 în Brazilia, peste 47.000 în mexic, 46.000 în regatul Unit şi aproape 40.000 în India.

”Sunt multe vaccinuri în curs de testare, unele se află în ultima etapă a testelor clinice şi există speranţă. Asta nu înseamnă că vom primi vaccinul, iar cel puţin viteza cu care am atins nivelul la care ne aflăm azi este fără precedent”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Unii se tem că nu vom putea dispune de un vaccin eficient sau că protecţia ar dura doar câteva luni, nu mai mult. Însă atât timp cât testele clinice nu se încheie, nu vom şti”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.