Directorul muzical şi dirijorul principal al Teatrului Bolşoi, Tugan Sokhiev, şi-a anunţat, duminică, demisia, spunând că se simte sub presiune din cauza apelurilor de a lua o poziţie în conflictul din Ucraina, relatează AFP..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rusul a anunţat că demisionează "cu efect imediat” din postul său de la teatrul din Moscova, precum şi din postul său echivalent la Orchestrea Naţională din Toulouse (Franţa).

Sokhiev a fost numit de Bolşoi în 2014. El a fost adus în cadrul campaniei de îmbunătăţire a imaginii teatrului după scandaluri, inclusiv atacul cu acid din 2013 asupra directorului său artistic de atunci, Serghei Filin.

El provine din aceeaşi regiune a Osetiei de Nord a Rusiei ca dirijorul vedetă Valeri Ghergiev şi este considerat a fi protejatul acestuia.

Ghergiev a fost înlăturat din rolul său la Filarmonica din München pentru că nu a denunţat acţiunile Rusiei.

"Mulţi oameni aşteptau să mă exprim şi să audă de la mine poziţia mea cu privire la ceea ce se întâmplă în acest moment”, a afirmat Sokhiev, referindu-se la acţiunea militară a Rusiei în Ucraina.

El a spus că a decis să demisioneze după ce "a fost forţat să înfrunte opţiunea imposibilă de a alege între iubiţii mei muzicieni ruşi şi iubiţii muzicieni francezi". Dirijorul a spus că s-a confruntat cu opoziţia autorităţilor din Toulouse faţă de organizarea prevăzută a unui festival de muzică franco-rusă acolo, spunând că "vreau să mă exprim pentru pace".

Sokhiev a devenit director muzical al orchestrei din Toulouse în 2008 şi a continuat să lucreze cu orchestra şi după ce s-a alăturat Teatrului Bolşoi.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Sokhiev nu a spus în mod explicit dacă susţine sau se opune acţiunilor Rusiei în Ucraina, dar a afirmat: "Nu am susţinut niciodată şi voi fi întotdeauna împotriva oricăror conflicte, sub orice formă".

El a spus că muzicienii devin "victime ale aşa-numitei - culturi de anulare -” şi a sugerat că muzica rusă ar putea fi ameninţată.

"În curând voi fi rugat să aleg între Ceaikovski, Stravinski, Şostakovici şi Beethoven, Brahms, Debussy”, a avertizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.