Alegătorii din New Hampshire au început marţi să voteze în a doua etapă a alegerilor primare democrate, în vederea departajării celor doi favoriţi - senatorul socialist Bernie Sanders şi fostul primar Pete Buttigieg un moderat - şi a două viziuni care să încarneze partidul în faţa lui Donald Trump, relatează AFP.
În urma lor, ceilalţi canidaţi importanţi la învestitura democrată sunt creditaţi în sondaje că se situează la distanţe mici. Ei speră ca marţi seara (ora locală) să creeze o surpriză şi să găsească un nou impuls sau să evite prăbuşirea campaniilor lor.
”Astăzi este ziua, New Hampshire!", a scris pe Twitter fostul vicepreşedinte moderat John Biden.
Mult timp marele favorit în sondaje la nivel naţional, el este urmărit îndeaproape, în urma rezultatelor foarte dezamăgitoare în statul Iowa, săptămâna trecută.
În media sondajelor din New Hampshire, el se clasează abia al patrulea, la egalitate cu senatoarea progresistă Elizabeth Warren, imediat după senatoarea Amy Klobuchar, cu care împărtăşeşte aceleiaşi idei de centru.
În cea mai mare parte a statului, secţiile de votare au fost deschise la ora locală 6.00 (13.00, ora României) şi le permit alegătorilor să voteze până la ora locală 20.00 (miercuri, 3.00, ora României).
La gimnaziul Şcolii Primare Northwest de la Manchester, principalul oraş din stat, unde pe cabine erau imprimate statui ale Libertăţii, aproximativ 200 de persoane au introdus deja buletine în urne marţi dimineaţa la prima oră, a constatat AFP.
”TOŢI SLABI”
Candidaţii au făcut campanie până luni seara târziu, pentru a smulge favoruri alegătorilor din acest mic stat din nord-vestul ţării
Iar Pete Buttigieg, în vârstă de 38 de ani, cel mai tânăr dintre ei, s-a pretat la jocul unor selfie-uri marţi dimineaţa, în faţa mai multor secţii de votare.
”Alegerea pe care o faceţi azi va determina viitorul naţiunii noastre”, a declarat el pe Twitter marţi, îndemnând la ”construirea unei coaliţii care să-l bată pe Trump în noiembrie”.
El este cel care a obţinut victoria, la un fir de păr, împotriva lui Bernie Sanders, la 3 februarie, în adunările electorale din Iowa, primul stat care votează în alegerile primare. De această dată, scrutinul are loc cu buletin de vot secret.
Mike Schowalter, un avocat în vârstă de 39 de ani, a votat cu Bernie Sanders. ”Ştiu că este puţin bizar, dar eu cred că multe lucruri în ţara noastră sunt sparte”, a declarat el pentru AFP într-un centru cam gol din Concord.
John Williams, de la această secţie, se aşteaptă ”mai degrabă la o participare bună” în alegeri, în pofida zăpezii.
Mult timp curtenitoare, bătălia s-a înteţit în plutonul din frunte, unde atacurile se multiplică.
Iar ea se joacă sub privirea ironică a lui Donald Trump, căruia îi place să ironizeze războiul potenţialilor săi rivali.
Preşedintele american, care candidează la al doilea mandat la 3 noiembrie, s-a invitat luni seara în campania democrată, organizând un miting la New hampshire.
”Ei sunt toţi slabi”, a spus el referindu-se la candidaţii democraţi.
Atât cei zece rivali aflaţi în cursă pentru a-l înfrunta în noiembrie, cât şi alegătorii lor, sunt de acord asupra unui punct - trebuie să-l bată pe Trump.
Însă viziunile lor diverg.
În aripa stângă a partidului, îndemnând la o ”revoluţie” politică în vederea ajungerii la o societate mai echitabilă, senatorul independent Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, domină confortabil în sondajele din acest stat, vecin cu fieful său, Vermont.
El este urmat de Pete Buttigieg, fostul primar al oraşului South Bend, cu 100.000 de locuitori, din Indiana. Un fost militar şi primul candidat în mod deschis gay atât de bine plasat în cursa către fotoliul de la Casa Albă, el pledează pentru o politică ”realistă” şi a mâinii întinse alegătorilor independenţi şi republicani, criticând totodată finanţarea din programul lui Sanders.
În urma lor, presiunile sunt puternice asupra lui Joe Biden, după ce s-a clasat abia pe locul patru în Iowa. Consolidat, la vârsta de 77 de ani, de experienţa sa politică, el se prezintă drept cel mai bun atu împotriva lui Donald Trump.
Subliniind că nu va abandona cursa ”orice s-ar întâmpla” marţi, echipa lui Biden pare să se pregătească de o nouă înfrângere.
BLOOMBERG, OMNIPREZENT
Echipa lui Biden mizează, pentru a-l relansa la vârf, pe o bună performanţă în South carolina, care votează la 29 februarie. Populaţia de culoare din acest stat este foarte importantă şi este ataşată în continuare de fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama.
Luptând pentru supravieţuirea sa în campanie, Joe Biden îl atacă pe rivalul său de centru Pete Buttigieg, pe care-l critică din cauza lipsei de experienţă politică la nivel naţional.
El nu-l cruţă nici pe Bernie Sanders, apreciind că ar fi ”dificilă” o raliere unui candidat ”socialist”.
Omniprezent, deşi a sărit peste primele patru scrutine în alegerile primare democrate din februarie, miliardarul Michael Bloomberg a urcat până pe poziţia a treia într-un sondaj la nivelnaţional, publicat luni.
Dispunând de mijloace financiare aproape nelimitate, el inundă cu publicitate cele 15 state care votează atunci când va intra şiel în cursă, la 3 martie, de "Super Tuesday".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...