Preşedintele Joe Biden va rosti joi cel de-al treilea discurs despre Starea Uniunii, în faţa unui Congres divizat. Este ultima astfel de declaraţie a lui Joe Biden înainte de alegerile prezidenţiale din 2024, unde probabil se va confrunta cu o repetare a confruntării din 2020 cu fostul preşedinte Donald Trump.
Constituţia SUA prevede că preşedintele trebuie să informeze Congresul cu privire la starea Uniunii. Articolul II, secţiunea 3, din Constituţie spune aşa: "El (preşedintele) va oferi periodic Congresului informaţii despre starea Uniunii şi va recomanda Congresului să ia în considerare măsurile pe care le va considera necesare şi oportune".
George Washington a rostit primul "mesaj anual" la 8 ianuarie 1790, la Federal Hall din New York.
Ideea unui discurs despre starea Uniunii a pornit de la un ritual din monarhia britanică. Regele sau regina ţine un discurs de pe tron la sesiunea de deschidere a Parlamentului britanic.
Discursul privind starea Uniunii din SUA era cunoscut sub numele de "Mesajul anual al preşedintelui către Congres". Franklin Roosevelt şi-a intitulat discursul din 1934 "Mesajul anual către Congres privind starea Uniunii", potrivit documentelor.
Potrivit biroului secretarului Camerei, discursul a fost denumit în mod informal "Starea Uniunii" din 1942 până în 1946. A fost numit pentru prima dată în mod oficial "Discursul privind starea Uniunii" în 1947, sub conducerea lui Harry Truman.
Chiar dacă Joe Biden a ţinut un discurs în faţa unei şedinţe plenare a Congresului în 2021, acesta nu a fost numit "State of the Union". Din 1977, noii preşedinţi nu au mai numit "Starea Uniunii" primul lor discurs în faţa unei sesiuni comune a Congresului. Acestea sunt adesea denumite "mesaj anual" sau un mesaj/adresă pe un anumit subiect.
Preşedintele Joe Biden şi-a petreacut ziua punând la punct ultimele retuşuri la discursul său din 2024 privind Starea Uniunii, unul dintre cele mai importante discursuri pe care le va rosti în încercarea de a fi reales. Însă discursul pe care îl rosteşte în prime-time este rezultatul a luni de pregătiri intense ale echipei sale pentru a identifica politicile pe care ar trebui să le prioritizeze şi mesajele pentru a-i convinge pe alegători că este pregătit pentru un al doilea mandat, scrie CNN.
Pe lângă cei mai importanţi consilieri ai săi care lucrează la discursul despre starea Uniunii, Biden a apelat din nou la istoricul prezidenţial Jon Meacham pentru a-l ajuta să elaboreze discursul care va prezenta realizările sale şi va expune viziunea sa pentru încă patru ani la Casa Albă, au declarat surse familiare cu pregătirile.
Este de aşteptat ca discursul să fie puternic populist din punct de vedere economic. Preşedintele va vorbi despre creşterea taxelor pentru corporaţii şi pentru cei bogaţi. El va sublinia eforturile de a reduce costurile pentru americani, inclusiv făcând presiuni asupra Congresului ca să ajute la reducerea preţurilor la medicamentele eliberate pe bază de reţetă.
Biden va vorbi, de asemenea, despre necesitatea de a păstra democraţia şi libertatea, o piatră de temelie a candidaturii sale de realegere. Acest lucru include protejarea şi susţinerea drepturilor reproductive, o problemă care, potrivit democraţilor, va impulsiona alegătorii în noiembrie. De asemenea, este de aşteptat ca Biden să promoveze agenda sa de unitate, o caracteristică cheie a fiecăruia dintre discursurile sale în faţa Congresului în timpul mandatului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...