Daghestan, o republică din Caucazul rus cu o majoritate musulmană, a interzis temporar miercuri purtarea niqab-ului din motive de "securitate", în urma atacurilor recente asupra unor biserici şi sinagogi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Niqab-ul, îmbrăcămintea musulmană pentru femei care presupune un văl din cap până în picioare şi care lasă doar ochii descoperiţi, este "temporar interzis până când ameninţările existente sunt eliminate", a anunţat muftiatul - cea mai înaltă autoritate religioasă musulmană - din Daghestan, într-un mesaj video pe canalul său Telegam.

Muftiatul a justificat această interdicţie prin existenţa unei "ameninţări la adresa securităţii populaţiei republicii", citând ministerul responsabil cu naţionalităţile şi religia.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Daghestanul are aproximativ 3 milioane de locuitori.

La 23 iunie, au fost atacate simultan două biserici ortodoxe şi două sinagogi, precum şi un punct de control al poliţiei în Daghestan, în circumstanţe care rămân neclare. Atacurile, care nu au fost revendicate, s-au soldat cu 22 de morţi, majoritatea dintre aceştia fiind agenţi de poliţie. Anchetatorii au declarat că printre cei ucişi se numără şi un preot ortodox.

Aceste atentate au avut loc la trei luni după atacul revendicat de organizaţia jihadistă Stat Islamic asupra Crocus City Hall, o sală de concerte de la periferia Moscovei, soldat cu 145 de morţi.

Foarte puţine detalii au fost însă date publicităţii cu privire la identitatea şi motivele atacatorilor din Daghestan. Potrivit autorităţilor, mai mulţi dintre aceştia au fost ucişi.

La fel ca o mare parte a Caucazului, Daghestanul a fost scena unor confruntări armate repetate cu jihadiştii în anii 2000. Această insurecţie islamistă a fost înăbuşită de forţele ruse după mai mulţi ani de lupte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.