Coreea de Nord a lansat un proiectil neidentificat în mare, anunţă Coreea de Sud şi Japonia, primul tir de acest tip al Phenianului în 2022, relatează AFP.
Acest tir intervine după un 2021 marcat de progrese majore în domeniul armamentului, în pofida unor grave dificultăţi economice cu care se confruntă Coreea de Nord.
Phenianul a anunţat că a testat cu succes în 2021 un nou tip de rachetă balistică, lansată de la bordul unui submarin, o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune şi o armă lansată dintr-un tren despre care afirmă că este o ogivă supersonică.
Premierul japonez Fumio Kishida evocă o ”posibilă lansare a unei rachete balistice” şi îşi exprimă regretul faţă de faptul că ”Nordul a lansat rachete continuu de anul trecut”.
El a declarat presei că Guvernul japonez analizează detaliile, inclusiv numărul de rachete trase.
Paza de Coastă japoneză a anunţat anterior că a reperat ceea ce par să fie rachete balistice trase din Coreea de Nord şi a cerut navelor care se află în zonă să nu se apropie de obiecte suspecte.
Dictatorul nord--coreean Kim Jong Un şi-a exprimat voinţa, într-o reuniune a partidului unic, săptămâna trecută, de a consolida capacităţile militare ale ţării, vizată de sancţiuni internaţionale dure.
Acest nou test intervine în contextul în care Coreea de Nord nu a răspuns unei propuneri a Statelor Unite cu privire la o întâlnire cu reprezentanţi americani în vederea unor negocieri.
Negocieri cu Statele Unite se află într-un punct mort după eşecul în 2019 al unui summit al lui Kim Jong Un cu Donald Trump, pe atunci preşedintele Americii.
”Phenianul transmite Statelor Unite mesajul că nu se va schimba şi că Washingtonul trebuie să cedeze”, declară AFP un cercetător de la Institutul coreean de Cercetare privind Strategia Naţională.
Statele Unite s-au declarat pregătite să se întâlnească cu reprezentanţi nord-coreeni, în mai multe rânduri, după instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, în ianuarie 2021.
Însă Phenianul a respins până acum această propunere şi acuză Washngtonul de faptul că poartă politici ”ostile”.
Kim Jong Un a anunţat, într-un discurs pe care l-a susţinut săptămâna trecută, la o reuniune plenară a Partidului Muncitorilor (unic), că vrea să-şi continue programul înarmării, însă nu a menţionat Statele Unite.
El s-a limitat să spună că se gândeşte la ”mediul militar din peninsula coreeană” şi la situţia internaţională.
Spre deosebire de ani precedenţi, în care alocuţiunea sa de Anul Nou viza în principal politica externă, dictatorul a anunţat că prioritatea sa în acest an este dezvoltarea econmică.
Regimul lui Kim Jong Un, vizat de sancţiuni internaţonale din cauza programelor militare interzise, este afectat de penurii alimentare.
Presiunile asupra economiei nord-coreene au fost sporite de închiderea frontierei în lupta împotriva pandemiei covid-19, însă acest lucru nu a împiedicat Phenanul să-şi dezvolte programul înarmării, potrivit unui raport ONU publicat în octombrie.
Dictatorul nord-coreean a recunoscut în iunie că ţara sa se confruntă cu o ”situaţie alimentară tensionată”.
În octombrie, un expert în drepturole omului de la ONU avertiza că cei mai vulnerabili nord-coreeni sunt ”ameninţaţi de foamete”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...