Coreea de Nord s-a angajat duminică să "suspende" lansarea de baloane umplute cu gunoaie către Coreea de Sud, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Vom opri temporar dispersarea de deşeuri de hârtie peste graniţă", a precizat agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, asigurând că această "contramăsură" a fost eficientă.

Începând de marţi, aproape 1.000 de baloane au fost lansate de Phenian spre vecinul său, dintre care 600 duminică, potrivit Statului Major interarme sud-coreean, Seulul denunţând acţiunea ca fiind de "nivel scăzut" şi ameninţând cu represalii.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Duminică, în jurul orei locale 10.00, între 20 şi 50 de baloane pe oră fuseseră numărate în aer de către armata sud-coreeană. Baloanele au aterizat în provinciile din nordul Coreei de Sud, inclusiv în capitala Seul şi în regiunea adiacentă Gyeonggi, care împreună găzduiesc aproape jumătate din populaţia Sudului.

Coreea de Sud consideră că iniţiativa nord-coreeană contravine acordului de armistiţiu care a pus capăt ostilităţilor dintre cele două Corei în 1953, chiar dacă "nicio substanţă periculoasă nu a fost găsită" în baloane.

Statul Major sud-coreean a cerut populaţiei să evite "orice contact" cu aceste deşeuri. "Militarii noştri efectuează operaţiuni de supraveghere şi recunoaştere la locurile de lansare a baloanelor, monitorizându-le prin recunoaştere aeriană şi colectând resturile care au căzut, acordând prioritate siguranţei publice", a adăugat acesta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.