Parlamentul francez a adoptat o lege care înăspreşte politica de imigraţie a Franţei, după luni de dispute politice, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul de lege modificat a fost susţinut atât de partidul centrist Renaissance al preşedintelui Emmanuel Macron, cât şi de Raliul Naţional (RN) de extremă dreapta al lui Marine Le Pen.

Macron a fost acuzat că a făcut concesii extremei drepte.

Cu toate acestea, atât de largă a fost majoritatea în camera inferioară încât partidul de guvernământ nu a avut nevoie de sprijinul lui Le Pen.

Preşedintele Macron a transmis partidului său, înainte de votul din Adunarea Naţională, că nu doreşte să datoreze victoria RN. El spusese că ar prefera să supună proiectul de lege unei noi lecturi decât să îl lase să devină lege pe baza sprijinului RN, au declarat surse din pentru AFP.

Unele dintre măsurile din noua lege includ îngreunarea accesului migranţilor la membrii familiei în Franţa şi amânarea accesului acestora la beneficiile sociale.

Un proiect anterior a eşuat, după ce parlamentarii de extremă-stânga şi de extremă-dreapta l-au respins din motive opuse.

Grupurile pentru drepturile omului l-au denunţat ca fiind cea mai regresivă lege a imigraţiei din Franţa din ultimele decenii.

Le Pen a salutat proiectul de lege modificat, spunând: "Ne putem bucura de un progres ideologic, o victorie ideologică chiar şi pentru Raliul Naţional, deoarece acest lucru este acum consacrat în lege ca prioritate naţională".

Conservatorii au salutat, de asemenea, modificările.

"Acesta este proiectul nostru de lege", a declarat Eric Ciotti, liderul Partidului Republican. El a calificat proiectul de lege drept "ferm şi curajos".

Cei de stânga şi-au exprimat dezamăgirea.

"Cu acest text inspirat direct din pamfletele RN împotriva imigraţiei, ne confruntăm cu o schimbare în istoria republicii şi a valorilor sale fundamentale", a declarat liderul Partidului Comunist Francez, Fabien Roussel.

Partidul centrist Renaissance al lui Macron a pierdut majoritatea în parlament la alegerile din iunie 2022. De atunci, guvernul s-a aflat frecvent în imposibilitatea de a obţine voturi în parlament.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.