Liderului de facto al extremei dreapta din Franţa, Marine Le Pen, i s-a interzis să candideze pentru o funcţie publică timp de cinci ani după ce a fost condamnată luni pentru deturnare de fonduri, o lovitură politică care a exclus-o efectiv din cursa prezidenţială din 2027, dar care în schimb îl propulsează în cursă pe tânărul Jordan Bardella, cel care a fost „crescut” de ea şi pus în fruntea partidului lor, Ressemblement National (Reuniunea Naţională, RN).
Hotărârea instanţei franceze a fost un eşec catastrofal pentru Marine Le Pen, şefa de factor a partidului RN, care mult timp a fost una dintre cele mai proeminente figuri ale extremei drepte europene şi care era lider în sondajele de opinie pentru competiţia prezidenţială din 2027 din Franţa.
Totuşi, atunci când li se cere să aleagă între Marine Le Pen şi Jordan Bardella, susţinătorii Rassemblement National, ca şi francezii în general, manifestă o preferinţă pentru actualul preşedinte al partidului de extremă dreapta, potrivit unui sondaj Odoxa publicat luni, 31 martie, înainte ca Marine Le Pen să fie condamnată la ineligibilitate, relatează Boursorama.
Judecătorul care a condamnat-o pe Marine Le Pen pentru deturnare de fonduri UE i-a aplicat şi o pedeapsă de patru ani de închisoare - dintre care doi ani cu suspendare şi doi care vor fi executaţi în detenţie la domiciliu, urmând să fie monitorizată cu brăţară electronică. Ea a primit şi o amendă de 100.000 de euro.
MARINE LE PEN VA FACE APEL
Marine Le Pen, în vârstă de 56 de ani, va face apel, a anunţat avocatul său, Rodolphe Bosselut, şi nici pedeapsa cu închisoarea, nici amenda nu vor fi aplicate până când apelurile sale nu vor fi epuizate. Însă interdicţia de a candida timp de cinci ani intră în vigoare imediat, prin intermediul unei aşa-numite măsuri de „executare provizorie”, solicitată de procurori.
„Astăzi nu este doar Marine Le Pen cea care a fost condamnată pe nedrept: democraţia franceză este cea care a fost executată”, a comentat mâna dreaptă a lui Le Pen, Jordan Bardella, preşedintele RN.
Marine Le Pen a candidat de trei ori la preşedinţia Franţei şi a declarat că în 2027 va candida pentru ultima dată la funcţia supremă din statul francez. Singura ei şansă de a candida acum ar fi ca un judecător de apel să anuleze hotărârea de luni înainte de scrutin.
Apelurile în Franţa pot dura luni sau chiar ani.
Le Pen, care înainte de evenimentele de luni a acuzat procurorii că încearcă să obţină „moartea sa politică”, a părăsit sala de judecată din Paris înainte ca judecătoarea Benedicte de Perthuis să citească sentinţa şi nu a comentat imediat hotărârea. Ea urmează să apară într-un interviu la televiziunea TF1 luni seara, la ora locală 20.00 (21:00, ora României).
„CU TOATĂ VITEZA ÎNAINTE”
Aliaţii din Franţa şi liderii de extremă dreapta din ţări europene - Italia, Ungaria, Spania, Ţările de Jos, dar şi din România, prin vocea şefului AUR, George Simion - s-au grăbit să condamne hotărârea justiţiei franceze, pe care au calificat-o drept un exces de putere judiciară.
Le Pen prezidează în prezent cel mai mare grup parlamentar din Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez) şi îşi va păstra fotoliul parlamentar până la încheierea mandatului său, care va avea loc în 2029, cu excepţia cazului în care vor avea loc alte alegeri parlamentare anticipate până atunci.
Interdicţiile politice imediate au devenit mai frecvente în Franţa după adoptarea unor legi anticorupţie înăsprite în 2016.
Însă susţinătorii lui Le Pen din Franţa şi din străinătate i-au acuzat pe judecători de poliţie politică.
„Nu vom fi intimidaţi, nu ne vom opri: cu toată viteza înainte, prietenă!” i-a transmis Matteo Salvini, vicepremierul Italiei şi şeful Ligii, partid de extremă-dreapta.
BARDELLA SE ÎNCĂLZEŞTE PENTRU CANDIDATURĂ?
În timp ce unii opozanţi din Franţa au aplaudat hotărârea şi au declarat că independenţa sistemului judiciar trebuie respectată, alţii, precum Jean-Luc Melenchon, reprezentant al extremei stânga, au declarat că ar fi preferat să o învingă pe Le Pen la urne.
Acum, însă, Josep Bardella pare pregătit, la numai 29 de ani, să devină candidatul de facto al partidului pentru alegerile din 2027.
Chiar dacă, potrivit sondajului Odoxa, Bardella ar fi deja favoritul simpatizanţilor RN, Marine Le Pen conduce deja în ceea ce priveşte cota de popularitate în rândul altor posibili candidaţi la preşedinţie, devansându-l de pildă pe centristul Édouard Philippe, primul premier numit de Emmanuel Macron.
La întrebarea: „Între Jordan Bardella şi Marine Le Pen, cine vă place cel mai mult sau, în caz contrar, pe cine respingeţi cel mai puţin?”, 31% dintre francezi au optat pentru preşedintele RN, faţă de 16% pentru cea care a candidat deja de trei ori la preşedinţie. Proporţia este identică în rândul susţinătorilor RN (60% pentru Jordan Bardella faţă de 32% pentru Marine Le Pen), potrivit sondajului Odoxa.
Însă, în clasamentul general al popularităţii, Marine Le Pen (37%), în creştere cu 4 puncte în februarie, îl devansează „simbolic” pe fostul prim-ministru Édouard Philippe (36%), care s-a menţinut în fruntea sondajelor de la plecarea sa de la Matignon în 2020. Jordan Bardella ocupă locul al treilea (35%), în faţa fostului premier Gabriel Attal (34%) şi a ministrului de interne Bruno Retailleau (33%).
Sondajul a fost realizat pe internet la 26 şi 27 martie pe un eşantion de 1.005 francezi, reprezentativ pentru populaţia în vârstă de 18 ani şi peste, prin metoda cotelor. Marja de eroare este între 2,5 şi 3 puncte.
„EVENIMENT POLITIC SEISMIC”
De ani de zile, Le Pen a încercat să îşi îmbunătăţească imaginea, apropiindu-şi partidul de mainstream-ul politic şi străduindu-se să apară mai degrabă ca un lider în devenire decât ca un adversar radical al establishment-ului.
Arnaud Benedetti, un analist politic care a scris o carte despre RN, a declarat că interdicţia de cinci ani pentru Le Pen este un moment-cheie în politica franceză, care se va răsfrânge asupra tuturor partidelor şi asupra electoratului „Acesta este un eveniment politic seismic”, a spus el. „Inevitabil, va remodela pachetul, în special pe dreapta”, prezice Benedetti, citat de Reuters.
În timp ce Bardella a contribuit la extinderea atracţiei RN în rândul alegătorilor tineri, experţii spun că nu este clar dacă are experienţa necesară pentru a câştiga electoratul mai larg de care RN are nevoie pentru a-şi asigura victoria în 2027. „Nu sunt sigur că propunerea politică a lui Jordan Bardella este suficient de matură pentru a putea concura credibil în alegerile prezidenţiale”, a declarat Benedetti.
DE CE A FOST CONDAMNATĂ MARINE LE PEN
Le Pen, RN şi mai mult de 20 de personalităţi ale partidului au fost găsite vinovate de deturnarea a peste 4 milioane de euro din fondurile Parlamentului European.
Inculpaţii nu au fost acuzaţi că au băgat banii în buzunar, ci mai degrabă că au folosit fondurile UE în beneficiul partidului lor.
Aceştia au susţinut că banii au fost folosiţi în mod legitim şi că acuzaţiile au definit prea restrictiv atribuţiile unui asistent parlamentar.
Judecătoarea De Perthuis a ajuns la concluzia că Le Pen a fost „în centrul” schemei frauduloase. Judecătoarea a slus că investigaţiile în acest caz „au arătat că nu a fost vorba de erori administrative, ci de deturnare de fonduri în cadrul unui sistem pus în aplicare pentru a reduce costurile partidului”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...