Comisia Europeană vrea să convingă Malta să revină asupra deciziei de a închide frontiera persoanelor nevaccinate împotriva covid-19, a anunţat luni comisarul european însărcinat cu Justiţia Didier Reynders, relatează AFP.
Malta a anunţat vineri că este primul stat membru al Uniunii Europene (UE) care închide frontiera persoanelor nevaccinate anticovid, în speranţa de a opri un val de cazuri covid-19.
Didier Reynders a subliniat însă, la postul postul public francez de radio France Inter, că statele membre UE au obligaţia de a adopta paşaportul sanitar.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”S-au luat două decizii: certificatul pe care l-am implementat şi care este obligatoriu tuturor statelor membre UE, ca o dovadă a situaţiei în care te afli faţă de boală, iar apoi cele 27 de state au adoptat o recomandare care porneşte de la ideea că paşaportul este suficient numai el, mai puţin dacă situaţia sanitară se deteriorează”, precizează comisarul.
”Vom discuta cu Malta să accepte testele PCR”, a anunţat Didier Reynders.
”În funcţie de nivelul contaminării cu varinata delta (...), este normal să se reimpună măsuri, test şi carantină, însă nu să se interică calătoria”, a subliniat comisarul european.
Această mică insulă mediteraneeană, cu aproximativ 500.000 de locuitori, se mândreşte cu faptul că este statul UE cu cele mai multe persoane vaccinate, după ce 79% din populaţia adultă a fost vaccinată complet.
La 27 iunie, Malta nu mai înregistra niciun caz de covid-19.
Însă, vineri, autorităţile sanitare anunţau 96 de cazuri - dintre care 90% la persoane nevaccinate.
O decizie malteză de a nu mai accepta teste PCR a fost denunţată duminică drept ”contrară regulilor” UE de către secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune.
”Nu am reuşit încă să ne coordonăm în Europa, în această criză, însă măcar avem un paşaport sanitar (...), acelaşi peste tot în Europa”, a insistat el.
”Ceea ce a făcut Malta (...) trebuie să ne alerteze cu privire la faptul că, dacă situaţia se degradează, încercările de a închide, uneori chiar contrare regulilor, se multplică”, a subliniat el, insistând că nu este vorba despre ”a sancţiona Malta”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...