China este "profund îngrijorată" de faptul că ar putea scăpa de sub control conflictul din Ucraina, a declarat marţi ministrul de externe Qin Gang, care a cerut anumitor ţări să înceteze să mai "alimenteze focul", într-o aparentă aluzie la adresa Statelor Unite, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Beijingul, care anul trecut a încheiat un parteneriat "fără limite" cu Moscova, s-a abţinut să condamne invazia Rusiei în Ucraina, iar Statele Unite au avertizat Beijingul că vor exista consecinţe, în cazul în care China oferă sprijin militar Rusiei, ceea ce Beijingul dă asigurări că nu face.

"China este profund îngrijorată: conflictul din Ucraina va continua să escaladeze sau chiar să scape de sub control", a declarat Qin într-un discurs la un forum organizat la Ministerul de Externe.

"Îndemnăm anumite ţări să înceteze imediat să alimenteze focul", a spus el, într-o aprentă aluzie la adresa Statelor Unite. Trebuie "să înceteze discursul exagerat de tip 'astăzi Ucraina, mâine Taiwan'", a adăugat ministrul de externe. "Ne opunem cu fermitate oricărei forme de hegemonie, oricărei ingerinţe străine în afacerile Chinei", a subliniat el.

Comentariile lui Qin au fost făcute în timp ce agenţia de ştiri rusă TASS a declarat că diplomatul cu rangul cel mai înalt al Chinei, Wang Yi, urmează să sosească la Moscova marţi, când Vladimir Putin îşi va ţine discursul din Parlament ce va schiţa liniile următorului an al conflictului din Ucraina. Pe de altă parte, şi preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat să ţintă un "discurs de pace", vineri, când se împlineşte un an de la invazia din Ucraina.

CHINA PROPUNE INIŢIATIVA DE SECURITATE GLOBALĂ, BAZATĂ PE PRINCIPIUL "SECURITĂŢII INDIVIZIBILE"

Tot marţi, China a publicat un document privind Iniţiativa de Securitate Globală (GSI), propunerea emblematică a lui Xi în materie de securitate, care vizează susţinerea principiului "securităţii indivizibile", un concept aprobat şi de Moscova. Rusia a insistat ca guvernele occidentale să respecte un acord din 1999 bazat pe principiul "securităţii indivizibile", conform căruia nicio ţară nu îşi poate consolida propria securitate în detrimentul altora.

Luni, în timpul unei escale în Ungaria, unde premierul Viktor Orban are poziţii adesea considerate pro-ruse, Wang a făcut apel la o soluţionare negociată a războiului din Ucraina.

În aceeaşi zi, preşedintele american Joe Biden a venit într-o vizită surpriză la Kiev în semn de solidaritate, promiţând un ajutor militar în valoare de aproape 500 de milioane de dolari pentru Ucraina şi sancţiuni suplimentare împotriva elitelor ruseşti, măsuri care vor fi dezvăluite în întregime în această săptămână.

Beijingul s-a abţinut să condamne operaţiunea Moscovei împotriva Ucrainei sau să o numească "invazie", conformându-se Kremlinului, care descrie războiul ca fiind o "operaţiune militară specială" menită să protejeze securitatea Rusiei.

Invazia Rusiei din 24 februarie 2022 în Ucraina a declanşat însă unul dintre cele mai sângeroase conflicte europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace şi cea mai mare confruntare între Moscova şi Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

SPECTRUL UNEI CONFLAGRAŢII MONDIALE

Statele Unite consideră China şi Rusia ca fiind cele mai mari ameninţări la adresa securităţii sale. Xi Jinping a fost alături de liderul rus Vladimir Putin, rezistând presiunilor occidentale de a izola Moscova

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat sâmbătă că Statele Unite sunt foarte îngrijorate de faptul că Beijingul ia în considerare furnizarea de "asistenţă letală" Rusiei, ceea ce, i-a spus el lui Wang, "ar avea consecinţe grave în relaţia" bilaterală.

"Există diverse tipuri de asistenţă letală pe care cel puţin se gândesc să le ofere, inclusiv arme", a declarat Blinken într-un interviu acordat postului NBC News, adăugând că Washingtonul va face publice în curând mai multe detalii.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a avertizat luni, la rândul său, în privinţa înarmării Rusiei de către China, spunând că aceasta ar fi o "linie roşie" şi reluând declaraţiile altor miniştri europeni de externe care au participat la o reuniune la Bruxelles.

Orice livrare de arme chinezeşti către Rusia ar risca o potenţială escaladare a războiului din Ucraina într-o confruntare între Rusia şi China, pe de o parte, şi Ucraina şi alianţa militară NATO condusă de SUA, pe de altă parte.

Beijingul a acuzat în repetate rânduri Washingtonul de escaladarea conflictului prin furnizarea de arme Ucrainei. Duminică, în timpul unei întâlniri cu Blinken în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, Wang a declarat că SUA "ar trebui să promoveze o soluţie politică la criză, în loc să pună gaz pe foc".

CITEȘTE ȘI China afirmă că SUA "nu sunt calificate să dea lecţii" despre furnizarea de arme către Rusia / Diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, vine la Moscova / Zelenski avertizează: Va fi un război mondial, dacă le vor da arme ruşilor

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.