Oficialii chinezi le-au cerut omologilor lor iranieni să ajute la limitarea atacurilor asupra navelor din Marea Roşie de către houthis, susţinuţi de Iran, sau riscă să afecteze relaţiile de afaceri cu Beijingul, au declarat patru surse iraniene şi un diplomat familiarizat cu această chestiune, scrie Reuters.
Discuţiile despre atacuri şi comerţul dintre China şi Iran au avut loc în cadrul mai multor întâlniri recente la Beijing şi Teheran, au declarat sursele iraniene, refuzând să ofere detalii despre când au avut loc sau cine a participat.
"Practic, China spune: 'Dacă interesele noastre sunt afectate în vreun fel, acest lucru va avea un impact asupra afacerilor noastre cu Teheranul'. Aşa că spuneţi-le houthis să dea dovadă de reţinere'', a declarat un oficial iranian informat cu privire la discuţii, care a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Atacurile, despre care rebelii houthi spun că sunt în sprijinul palestinienilor din Gaza, au crescut costul transportului maritim şi al asigurărilor prin întreruperea unei rute comerciale cheie între Asia şi Europa, folosită pe scară largă de navele din China.
Cu toate acestea, oficialii chinezi nu au făcut niciun comentariu specific sau ameninţări cu privire la modul în care ar putea fi afectate relaţiile comerciale ale Beijingului cu Iranul dacă interesele sale ar fi afectate de atacurile houthi, au declarat cele patru surse iraniene.
Deşi China a fost cel mai mare partener comercial al Iranului în ultimul deceniu, relaţia lor comercială este dezechilibrată.
De exemplu, rafinăriile chineze de petrol au cumpărat anul trecut peste 90% din exporturile de ţiţei iranian, potrivit datelor de urmărire a petrolierelor furnizate de firma de analiză comercială Kpler, în timp ce sancţiunile americane au ţinut departe mulţi alţi clienţi, iar firmele chineze au profitat de reduceri mari.
Totuşi, petrolul iranian reprezintă doar 10% din importurile de ţiţei ale Chinei, iar Beijingul are o serie de furnizori care ar putea acoperi deficitele din alte părţi.
Sursele iraniene au declarat că Beijingul a spus clar că ar fi foarte dezamăgit de Teheran dacă vreun vas legat de China ar fi lovit sau dacă interesele ţării ar fi afectate în vreun fel.
Dar, deşi China era importantă pentru Iran, Teheranul avea, de asemenea, reprezentanţi în Gaza, Liban, Siria şi Irak, în afară de houthi în Yemen, iar alianţele şi priorităţile sale regionale au jucat un rol major în luarea deciziilor, a declarat unul dintre cunoscuţii iranieni.
Solicitat să comenteze întâlnirile cu Iranul pentru a discuta despre atacurile din Marea Roşie, Ministerul chinez de Externe a declarat: "China este un prieten sincer al ţărilor din Orientul Mijlociu şi este angajată în promovarea securităţii şi stabilităţii regionale şi în căutarea dezvoltării şi prosperităţii comune".
"Susţinem cu fermitate ţările din Orientul Mijlociu în consolidarea independenţei lor strategice şi în unirea şi colaborarea pentru a rezolva problemele de securitate regională", a declarat acesta pentru Reuters.
Ministerul iranian de Externe nu a putut comenta.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.