Cel puţin o moarte a fost confirmată în urma prăbuşirii în mare a unei aeronave americane de tip Osprey, miercuri, în apropiere de Insula Yakushima, în sudul Japoniei, anunţă Paza de Coastă japoneză, relatează AFP.
Potrivit postului public japonez de televiziune NHK, această aeronavă - pe jumătate avion, pe jumătate elicopter - a decolat de la baza aeronavală americană Iwakuni, în apropiere de Hiroshima (vest).
Tot potrivit NHK, este vorba despre un Osprey CV-22 aparţinând altei baze americane din Japonia - Yokota, situată în apropiere de Tokyo.
La bordul aeronavei se aflau şase membri ai echipajului, a rectificat Paza de Coastă, după ce a anunţat iniţial că la bord se aflau opt persoane.
Herc orbiting where an Osprey went down near Yakushima, Japan with 8 on board. pic.twitter.com/i9f3u4i7eB
— AvScanNZ (@NZ_Trav) November 29, 2023
Căutarea unor eventuali supravieţuitori continuă, anunţă ea.
Unul dintre membrii echipajului a fost găsit inconştient în mare şi în stop cardio-respirator, iar moartea acestuia a fost confirmatâ după ce a fost trasnferat la un spital în Japonia, potrivit aceleiaşi surse.
Forţele japoneze de Autoapărare, Paza de Coastă şi pescari locali au participat la operaţiuni de căutare.
Reprezentantul unei asociaţii locale de pescuit a declarat AFP că pescari au găsit trei persoane în mare, fără să fie în măsură să ofere detalii despre starea de sănătate a acestora.
”Am primit o informaţie azi (miercuri), la ora (locală) 14.47 (7.47, ora României), porivit căreia un Osprey al armatei americane s-a prăbuşit în apropiere de Insula Yakushima”, declara anterior AFP o purtătoare de cuvânt a Pazei de Coastă.
”Poliţia a primit o semnalare potrivt căreia un Osprey scotea flăcări de la motorul stâng” şi pierdea multă altitudine în apropierea Insulei Yakushima, a declarat AFP un reprezentant de la gestionarea Urgenţelor din departamentul Kagoshima, din care face parte Yakushima.
”Guvernul este pe acle să confirme” amploarea dramei, cu obiectivul prioritar de a ”salva vieţi”, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului de la Tokyo, Hirokazu Matsuno.
Osprey - rezultatul unei cooperări între producătorul american de avioane Boeing şi specialistul în elicoptere Bell - este dotat cu rotoare basculante care îi permit să aterizeze vertical şi să zboatre ca un avion.
ACCIDENTE MORTALE RECURENTE
Fiabilitatea acestei aeronave hibride face însă obiectul unei dezbateri de mult timp, din cauza numeroaselor accidente mortale.
La sfârşitul lui august, trei puşcaşi marini americani au murit, iar alte cinci persoane au fost grav rănite în accidentul unui Osprey, în nordul Australiei, în timp ce aeronava participa la manevre militare comune americano-australiene.
În mai 2022, patru puşpcaşi marini americani au murit în Norvegia, după ce un Osprey la bordul căruia se aflau s-a prăbuşit în timpul unui exerciţiu NATO.
O aeronavă de acelaşi tip aparţinând armatei americane s-a prăbuşit în mare în 2017, după ce a lovit partea din spate a unei nave, în cadrul unor exerciţii militare americano-australiene, un accident soldat cu trei morţi.
În aprilie 2000, 19 puşcaşi marini au murit după ce un Osprey s-a prăbuşit în Arizona, în sud-vestul Statelor Unite.
Armata americană a staţionat 54.000 de militari în Japonia, marea majoritate cu baza în arhipelagul Okinawa (sud).
Incidente şi accidente implicând aeronave ale armatei americane în Japonia au mai avut loc în trecut, inclusiv implicând aeronave de tip Osprey care, din cauza problemelor de securitate recurente sunt văzute cu ochi răi de populaţia japoneză, mai ales în Okinawa.
În 2016, o amerizare de urgenţă a unui Osprey în largul Okinawei, un incident care nu s-a soldat cu victime, a obligat forţele americane să suspende timp de câteva zile zborul acestor aeronave în Japonia, din cauza unor proteste locale aprige.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...