Forţele ruse au afirmat luni că au împins linia frontului înapoi cu trei kilometri în regiunea nord-estică Harkov, pe care au continuat să o bombardeze cu preţul unor victime în rândul civililor, în timp ce un ministru de la Kiev a declarat că Kremlinul încearcă să recupereze regiunea la aproape un an după ce a fost eliberată de forţele ucrainene. Moscova vrea să profite în acest fel de dificultăţile contraofensivei ucrainene în est şi sud, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În ultimele atacuri asupra regiunii de frontieră, inclusiv bombardarea satelor din apropierea oraşului Kupiansk, două persoane ar fi fost ucise şi trei rănite, în timp ce o femeie ar fi murit într-un atac în Herson, în sudul Ucrainei.

Cel puţin doi civili au fost ucişi şi alţi cel puţin cinci au fost răniţi în regiunea ucraineană Harkov, după ce rachete ruseşti au lovit case particulare, a declarat luni Andrii Yermak, şeful Biroului prezidenţial ucrainean. "Ruşii au bombardat satul Krugliakivka din districtul Kupiansk cu patru bombe aeriene ghidate. Acestea au lovit case private", a declarat Iermak într-un mesaj pe Telegram.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Într-un mesaj anterior, el anunţase că cel puţin cinci civili au fost ucişi de lovituri cu rachete ruseşti în oraşul Pokrovsk, în regiunea Doneţk.

"Ei au un plan. Ocupanţii vor să recâştige teritoriile pe care le-au pierdut în regiunea Harkov", a declarat Hanna Maliar, ministru adjunct al apărării. 

Avansul rusesc în apropiere de Kupiansk ar fi avut loc în ultimele trei zile, timp în care au avut loc bombardamente intense asupra obiectivelor militare şi a zonelor rezidenţiale.

"În ultimele trei zile, avansul trupelor ruseşti a însumat 11 km de-a lungul frontului şi peste 3 km în adâncimea apărării inamicului", a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

În septembrie anul trecut, Ucraina a obţinut o victorie semnificativă după ce a surprins Kremlinul cu o contraofensivă care a forţat Rusia să părăsească teritoriile din Harkov, ocupate încă din primele zile ale invaziei la scară largă.

Rusia a continuat să bombardeze regiunea cu atacuri de artilerie şi rachete de croazieră, dar în ultimele săptămâni, pe măsură ce atenţia ucrainenilor s-a mutat în sudul şi estul ţării, s-a înregistrat o creştere a intensităţii asaltului rusesc în Harkov.

Oficialii de la Kiev au declarat că sunt conştienţi de faptul că Rusia "încearcă să exploateze situaţia".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.