Opt foşti ostatici - patru copii şi patru femei - internaţi în Centrul medical pentru Copii Schneider, la Petah Tikva, în Israel, au fost reuniţi cu familiile, anunţă o purtătoare de cuvânt a centrului, sunt ”înconjuraţi de echipe medicale şi psiho-sociale”, iar starea lor este ”bună”, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Alte cinci ostatice eliberaţi joi - femei în vârstă - se află la spitalul Wolfson, la Holon, în apropiere de Tel Aviv, ”într-o stare stabilă”.

Ele primesc îngrijiri adaptate şi sunt îconjurate, de asemenea, de familii, anunţă purtătorul de cuvânt al spitalului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Vineri, în prima zi a unui armistiţiu între Israel şi Hamas în Războiul din Fâşia Gaza, mişcarea islamistă palestiniană a predat 24 de ostatici - 13 israelieni, zece thailandezi şi un filipinez - Comitetului Internţaional al Crucii Roşii (CICR), iar Israelul a eliberat 39 de femei şi copii deţinuţi în închisori israeliene.

Sâmbătă, alţi 14 ostatici şi 42 de deţinuţi palestinieni urmează să fie eliberaţi în a doua zi a armistiţiului.

După o captivitate de o lună şi jumătate, începe acum un lung drum al convalescenţei fizice şi mentale a persoanelor eliberate.

Vineri, cei 24 de ostatici eliberaţi au fost trimişi în cinci spitale, iar toţi se află într-o relativă formă bună şi într-o stare stabilă, ”slăbiţi şi epuizaţi”, ţinuţi sub observaţie, scrie The Times of Israel.

”Din punct de vedere medical, evident, medicul va decide dacă au dureri. Am vorbit cu unii dintre ostaticii eliberaţi. Aveau, de exemplu, o gastroenterită. Trebuie să aflăm dacă au probleme medicale specifice şi să facem examine fizice”, declară şeful echipei medicale a Forumului Familiei Ostaticilor, Hagai Levine.

Eliberarea mult-aşteptată a ostaticilor este dublată de un protocol foarte strict.

Îngrijitorii ”s-au pregătit mental şi sufleteşte să facă tot ceea ce pot să ajute ostaticii”, declară medicul.

”Trebuie să fie din nou sănătoşi, să-şi reia controlul asupra vieţii, pentru că vindecarea este atât fizică, cât şi mentală. Ei au nevoie de fie cu familiile lor, pentru că a fi în familie este foarte important pentru restabilirea lor”, dă el asigurări.

După eliberare, ei au fost transportaţi cu elicopterul, însoţiţi de o echipă medicală a Unităţii 669, alcătuită dintr-un comandant, trei militari combatanţi şi doi medici.

Ajunşi la spital, unde îi aşteaptă lucruri personale, primesc primele îngrijiri.

”Ministerul Sănătăţii le-a cerut medicilor să încerce să documenteze orice semn de tortură, viol sau alte crime de război”, scrie Times of Israel.

Mamele şi copiii nu vor fi despărţiţi, iar divverşi specialişti îi vor asista, inclusiv psihologi şi psihiatri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.