Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul cu Statele Unite de reducere a armelor nucleare New START, acuzând Occidentul că este implicat în încercarea de a-i lovi bazele sale aeriene strategice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tratatul New START încheiat de Rusia cu Statele Unite limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi.

"În acest sens, mă văd nevoit să anunţ astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive", a declarat Putin spre finalul unui important discurs susţinut în faţa parlamentului, după aproape un an de la începerea războiului din Ucraina.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Putin a subliniat că Rusia nu se retrage din tratat, ci îşi suspendă participarea, dar suspendarea pune şi mai mult în pericol ultimul instrument rămas pentru controlului armelor între Statele Unite şi Rusia, care deţin împreună aproape 90% din focoasele nucleare din lume - suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Putin a mai declarat că Rosatom, compania rusă de energie nucleară, trebuie să asigure disponibilitatea ţării de a testa o armă nucleară, dacă va fi nevoie. "Bineînţeles, nu vom fi primii care vor face acest lucru. Dar dacă Statele Unite testează, atunci o vom face şi noi", a spus el. "Nimeni nu trebuie să-şi facă iluzii periculoase că paritatea strategică globală poate fi distrusă", a punctat liderul de la Kremlin.

În discursul său, Putin a afirmat, fără a furniza dovezi, că Occidentul a fost implicat direct în atacurile ucrainene asupra bazelor pentru avioanele de bombardament strategic ruseşti aflate în adâncimea teritoriului rusesc. El a declarat că pretenţiile SUA ca Rusia să permită inspecţii ale bazelor sale nucleare în cadrul noului tratat START sunt, prin urmare, absurde.

"SUA şi NATO spun în mod deschis că obiectivul lor este de a provoca o înfrângere strategică Rusiei. Şi? După aceea, vor circula în jurul facilităţilor noastre de apărare, inclusiv a celor mai noi, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat?" a declarat Putin.

"În urmă cu o săptămână, am semnat un decret privind punerea în serviciu de luptă a noilor sisteme strategice terestre. Îşi vor băga nasul şi acolo sau ce? Şi ei cred că totul este atât de simplu? Că o să-i lăsăm să intre acolo aşa, pur şi simplu?" - a continuat Putin.

El a mai spus că Franţa şi Marea Britanie, membre NATO, au de asemenea arme nucleare îndreptate spre Rusia, care ar trebui luate în considerare.

Rusia deţine cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Analiştii spun că mişcarea Rusiei înseamnă că va deveni mai dificil să se verifice respectarea continuă a tratatului.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Putin anunţă că Rusia îşi suspendă participarea din tratatul nuclear New START şi acuză SUA că vor să facă teste nucleare cu armament real: „Dacă SUA o vor face, o vom face şi noi. Nu o vom face primii, dar vom replica imediat”

CE ESTE TRATATUL NEW START?

Noul tratat START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare în anul următor şi a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani, imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul. Acesta limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite şi Rusia le pot desfăşura, precum şi desfăşurarea de rachete şi bombardiere terestre şi submarine pentru a le lansa.

Tratatul a fost semnat de preşedintele american Barack Obama şi de omologul său rus de atunci, Dmitri Medvedev şi permite atât inspectorilor americani, cât şi celor ruşi să se asigure că ambele părţi respectă tratatul.

Cu toate acestea, inspecţiile în cadrul acordului au fost suspendate în martie 2020 din cauza pandemiei COVID-19.

Discuţiile dintre Moscova şi Washington privind reluarea inspecţiilor trebuiau să aibă loc în noiembrie anul trecut în Egipt, dar Rusia le-a amânat şi niciuna dintre părţi nu a mai stabilit o nouă dată.

Rusia a declarat la începutul acestei luni că doreşte să păstreze tratatul, în ciuda a ceea ce a numit o abordare distructivă a SUA în ceea ce priveşte controlul armelor.

Împreună, Rusia şi Statele Unite deţin aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume, iar ambele părţi au subliniat că războiul dintre puterile nucleare trebuie evitat cu orice preţ.

Cu toate acestea, invazia Rusiei în Ucraina a împins cele două ţări mai aproape de o confruntare directă decât oricând în ultimii 60 de ani.

Statele Unite au acuzat Rusia de încălcarea tratatului, afirmând că Moscova refuză să permită activităţi de inspecţie pe teritoriul său.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.