Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că conversaţia sa la telefon cu Vladimir Putin de vineri nu a oferit niciun indiciu despre o schimbare în gândirea preşedintelui rus cu privire la războiul din Ucraina, dar şi-a apărat decizia mult criticată de a suna la Kremlin, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Convorbirea de o oră a lui Scholz cu Putin, prima lor comunicare directă în aproape doi ani, a avut loc cu trei luni înainte de alegerile anticipate în care cancelarul extrem de nepopular se confruntă cu o provocare grea din partea populiştilor de stânga şi de dreapta care cer reluarea diplomaţiei.

Criticii, inclusiv preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, au spus că apelul a fost o încălcare a solidarităţii occidentale de dragul avantajului politic intern.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”A fost important să-i spunem (lui Putin) că nu poate conta pe sprijinul din partea Germaniei, Europei şi a multor altele din lume în scădere. Conversaţia a fost foarte detaliată, dar a contribuit la recunoaşterea faptului că puţine s-au schimbat în opiniile preşedintelui rus despre război – şi aceasta nu este o veste bună”, a spus Scholz reporterilor.

Discuţia telefonică a avut loc pe fondul semnelor de contact tot mai mare dintre liderii aliniaţi la Occident şi Kremlin, chiar dacă Rusia obţine câştiguri mici, dar constante, pe câmpul de luptă în estul Ucrainei.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, fost prim-ministru al Portugaliei, stat membru NATO, a participat la un summit BRICS din Rusia, în timp ce ministrul rus de Externe Serghei Lavrov este aşteptat să participe la un summit de securitate din Malta, stat membru al UE, în decembrie.

Donald Trump, reales acum la preşedinţia SUA, a spus că poate pune capăt rapid războiului şi a numit în cabinetul său câteva personalităţi din securitate considerate ca fiind mai deschise faţă de Moscova decât predecesorii lor.

Acest lucru a avut implicaţii pentru Europa, a spus Scholz.

”După părerea mea, nu ar fi o idee bună dacă ar exista discuţii între preşedinţii american şi rus şi liderul unei ţări europene importante să nu facă acest lucru”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.