Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat luni că ministerul său a primit "semnificativ mai puţin" din finanţarea bugetară pentru 2025 decât a solicitat pentru planurile de creştere a cheltuielilor anuale pentru apărare cu 6,7 miliarde de euro, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Relatări ale mass-media locale, inclusiv ale ziarului Bild, au afirmat că ministerul ar urma să primească încă 1,2 miliarde de euro, dar purtătorii de cuvânt ai guvernului şi ai ministrului au refuzat să comenteze.

Pistorius a declarat că deficitul este "enervant", dar a adăugat că acum trebuie "să se adapteze la el şi să scoată tot ce este mai bun din el".

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

"Înseamnă că nu pot iniţia anumite lucruri la fel de repede cum o cer "Zeitenwende" şi situaţia de ameninţare", a declarat el la sosirea în Fairbanks, Alaska, referindu-se la schimbarea majoră de politică anunţată de cancelarul german Olaf Scholz după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Schimbarea de politică a inclus crearea unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru a moderniza armata.

Conducerea armatei germane a avertizat că forţele armate au nevoie imediat de fonduri suplimentare pentru a fi pregătite de luptă în cinci ani, când consideră că Rusia va fi capabilă să atace teritoriul statelor membre NATO.

În cadrul acordului bugetar încheiat vineri, guvernul de coaliţie al Germaniei a convenit să menţină cheltuielile de apărare ale Germaniei peste obiectivul NATO de 2% din produsul intern brut, cu o sumă suplimentară de 30 de miliarde de euro în 2028 pentru a atinge obiectivul.

Planificarea financiară pe termen mediu convenită vineri prevede un total de 80 de miliarde de euro în 2028, "mai mult decât oricând în istoria Germaniei", a declarat Pistorius.

Referindu-se la cheltuielile pentru apărare, ministrul economiei, Robert Habeck, care îndeplineşte şi funcţia de vicecancelar al Germaniei, a recunoscut luni că "actualele condiţii financiare nu corespund situaţiei de securitate a Germaniei".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.