Guvernul brazilian a anunţat, duminică, că trimite avioane militare pentru a ajuta la combaterea incendiilor de pădure care afectează statul Sao Paulo din sud-estul ţării, unde peste 40 de localităţi sunt în stare de alertă maximă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„ Ca urmare a instrucţiunilor preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva de sprijinire a statului Sao Paulo în lupta împotriva incendiilor care afectează zeci de municipalităţi, am cerut Ministerului Apărării să mobilizeze aeronave pentru combaterea (flăcărilor) şi monitorizarea zonelor afectate”, a postat ministrul Dezvoltării Regionale, Waldez Goes, pe reţeaua de socializare X.

El a precizat că au fost mobilizate iniţial patru aeronave, inclusiv un Embraer KC-390, un avion de transport de trupe transformat în bombardier de apă cu o capacitate de 12 000 de litri.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Situaţia este deosebit de îngrijorătoare în Ribeirao Preto, un oraş cu peste 700 000 de locuitori situat la aproximativ 300 km de Sao Paulo, în inima unei importante regiuni agricole. Într-un cartier rezidenţial de lux, locuitorii au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele pe măsură ce flăcările se apropiau, potrivit site-ului de ştiri G1.

Mai multe înregistrări video care circulă pe reţelele de socializare arată cum Ribeirao Preto a rămas cufundat în întuneric începând de sâmbătă după-amiază târziu, cu un strat gros de fum şi rafale puternice de vânt. "Este apocaliptic. Mult vânt, mult fum, nu mai poţi vedea oraşul. Şi este ora 17:00”, spune autorul unuia dintre videoclipuri, purtând o mască de protecţie pentru a ieşi din casă.

Doi muncitori de la o fabrică au murit vineri la Urupes, în nordul statului, în timp ce luptau împotriva unui incendiu.

Sâmbătă seara, guvernatorul din Sao Paulo, Tarcisio de Freitas, a declarat stare de urgenţă în 45 de municipalităţi şi a anunţat că 10 milioane de reali (aproximativ 1,6 milioane de euro) vor fi alocaţi pentru a ajuta producătorii rurali ale căror culturi sau animale au fost afectate de incendii.

Aproximativ patruzeci de vite carbonizate

Potrivit primăriei din Santo Antônio do Aracanguá, aproximativ patruzeci de bovine au murit arse într-o fermă. Autorităţile speră că ploaia prognozată pentru următoarele ore va contribui la ameliorarea situaţiei.

Conform datelor colectate de sateliţii Institutului Naţional de Cercetări Spaţiale (Inpe), statul Sao Paulo se confruntă cu cea mai gravă lună august în ceea ce priveşte incendiile de la începutul înregistrărilor în 1998, cu 3 480 de incendii identificate. Acest număr este mai mult decât dublu faţă de anul trecut. Răspândirea incendiilor a fost favorizată de o perioadă prelungită de secetă, nu numai în statul Sao Paulo, ci şi în Amazonia (în nord), unde incendiile de pădure fac ravagii.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.