Secretarul de Stat american Antony Blinken neagă miercuri. într-o vizită în Egipt, că Statele unite au fost implicate sau au fost la curent cu atacul cu pagere de marţi în Liban, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şeful diplomaţiei americane subliniază că un armistiţiu în Războiul din Fâşia gaza este cel mai bun mijloc de a împiecica orice escaladare suplimentară în Orientul Mojlociu.

”Ştim toţi că un armistiţiu este cea mai bună şansă de a face faţă crizei umanitare din (Fâşia) Gaza şi riscurilor unei destabilizări regionale”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu omologul său egiptean.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Pe de altă parte, Kremlinul a catalogat această explozia simultană a pagerelor o ”escaladare a tensiunilor” într-o regiune subminată de crize, iar diplomaţia rusă a îndemnat părţile la ”reţinere”.

”Regiunea se află ea însăşi într-o suituaţie explozivă (...). Iar fiecare incident ca acesta are potenţialul de a fi declanşator” al unui conflict mai larg în regiune, a avertizat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

El a îndemnat la deschiderea unei ”anchete absolut aprofundate în vederea stabilirii cauzelor, circumstanţelor şi identificării celor care se ascund în spatele exploziilor”.

Diplomaţia rusă a condamnat, la rândul său, în mod ”ferm atacul fără precedent împotriva Libanului prieten şi cetăţenilor săi, care constituie o încălcare flagrantă a suveranităţii sale”.

”Noi considerăm ceea ce s-a întâmplat drept un nou act de război hibrid în Liban”, a denunţat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, maria Zaharova.

Ea dă asigurări că ”autorii acestui atac (...) căutau. se pare, în mod deliberat, să urzează o confruntare armată la scară mare, cu scopul de a provoca un război major în Orientul Mijlociu”.

Ea a denunţat ”acţiuni iresponsabile” cu ”consecinţe extrem de periculoase” într-un context de ”tensiuni tot mai mari” între Israel şi Liban, pe fonful Războiului din Fâşia Gaza.

Pe de altă parte, ”obiecte civile” nu trebuie să fie transformate în arme, a cerut miercuri secretarul general al ONU Antonio Guterres, la o zi după atacul sângeros cu pagere vizând membri ai mişcării islamiste Hezbollah în Liban şi Siria, soldat cu 12 morţi.

”Este foarte important să existe un control eficient al obiectelor civile, să nu fie transformate în arme. Aceasta ar trebui să fie o regulă pentru toată lumea, pe care guvernele să fie capabile să o aplice”, a cerut în faţa presei Antonio Guterres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.