Bilanţul provizoriu al incendiilor din Hawaii a fost revizuit în scădere la 97 de morţi, faţă de cele 115 victime anunţate anterior de autorităţi, a anunţat, vineri,guvernatorul arhipelagului american, Josh Green.
"Această cifră a scăzut puţin pentru că Ministerul Apărării şi toţi experţii săi criminalişti au reuşit să ne ajute să discernem mai bine cine se afla în maşini sau în case", a explicat el într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare. "Slavă Domnului că au murit mai puţini oameni".
Democratul, care a fost medic de urgenţă înainte de a intra în politică, nu a dat alte detalii care să ajute la înţelegerea modului în care ar fi putut fi numărate din greşeală cadavrele.
Până în prezent, doar 74 de persoane au fost identificate (din cele 97 de cadavre găsite), iar 31 sunt încă date dispărute - faţă de câteva sute în urmă cu doar câteva săptămâni, a adăugat el.
De la incendiul care a distrus practic oraşul turistic Lahaina de pe Maui, la 8 august, căutarea cadavrelor s-a dovedit dificilă.
Incendiul a transformat mii de clădiri în grămezi de cenuşă, făcând deseori rămăşiţele de nerecunoscut. Autorităţile au cerut rudelor celor dispăruţi să furnizeze o mostră de ADN în speranţa de a identifica victimele.
Dimensiunea reală a tragediei este încă necunoscută.
Gestionarea dezastrului de către autorităţi, care face obiectul unei anchete, a fost aspru criticată, în special din cauza faptului că sirenele de alarmă, concepute pentru a avertiza în caz de tsunami, erupţii vulcanice şi incendii, nu au sunat niciodată.
Mulţi locuitori din Lahaina au fost surprinşi de incendiu în ultimul moment, iar zeci de persoane au fost nevoite să se arunce în mare pentru a scăpa de flăcări.
Unii dintre hidranţii folosiţi de pompieri au rămas, de asemenea, fără apă sau fără presiune.
Principalul furnizor de electricitate din Hawaii, Hawaiian Electric, a fost, de asemenea, ţinta mai multor plângeri în care este acuzat de neglijenţă pentru că nu a întrerupt alimentarea cu energie electrică în ciuda avertismentelor clare ale serviciilor meteorologice.
Înainte ca incendiul să mistuie fosta capitală a Regatului Hawaii, arhipelagul se afla sub alertă roşie de incendiu din cauza vânturilor violente alimentate de uraganul Dora, care a traversat Pacificul la câteva sute de kilometri în larg, notează AFP.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.