Confruntări în Bangladesh între forţe de ordine şi studenţi care manifestează împotriva cotelor de angajare în funcţia publică s-au soldat cu 39 de morţi în 48 de ore, sediul televiziunii de stat a fost incendiat joi, iar Internetul a fost tăiat aproape în întregime, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sute de manifestanţi au copleşit poliţia antirevoltă - care a făcut uz împotriva lor de gloanţe de cauciuc - şi i-au urmărit pe poliţişti, care s-au refugiat în sediul BTV, la Dacca.

Mulţimea furioasă a incendiat apoi recepţia postului de televiziune şi zeci de vehicule parcate afară.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Incendiul continuă (...). Difuziunea noastră a fost pentru moment întreruptă”, a declarat un reprezentant BTV, potrivt căruia personalul a putut să evacueze clădirea în siguranţă.

Într-un discus televizat, şefa Guvernului Sheikh Hasina a condamnat miercuri ”uciderea” unor manifestanţi şi a promis că cei vinovaţi vor fi pedepsiţi, indiferent de afilierea lor politică.

Însă acest lucru nu a fost de ajuns. Violenţa s-a agravat în momentul în care poliţia încerca din nou să disperseze protestatarii cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.

CIONCIRI ÎN MAI MULTE ORAŞE

”Cerem mai întâi ca premierul să ne prezinte scuze”, a declarat AFP Bidisha Rimjhim, o manifestantă în vârstă de 18 ani. ”Trebuie să li se facă dreptate fraţilor noştri ucişi”.

Cel puţin 32 de persoane - inclusiv un jurnalist - au fost ucişi joi, în afară de alte şapte morţi semnalate în cursul săptămânii, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date furnizate de spitale.

Armament ”neletal” al poliţiei se află la originea a peste două trimi dintre decesele înregistrate, reiese din informaţii obţinute de AFP de la aceleşai surse.

Noi ciocniri au izbucnit în mai multe oraşe din Bangladesh de-a lungul întregii zile, după ce poliţia antirevoltă a luat cu asalt manifestanţi, care au desfăşurat o nouă serie de baraje umane pe axe rutiere.

În capitală, elicoptere au salvat joi 60 de poliţiştiţi încolţiţi pe acoperişul unui campus al Universităţii Canadiene, teatrul unor confruntări violente, a anunţat într-un comunicat Batalionul de Acţiune Rapidă.

Manifestanţi au incendiat aproximativ 12 vehicule la intrarea în clădirea în care funcţionează, la Dacca, Agenţia Naţională însărcinată cu Gestionarea Catastrofelor.

APEL ONU LA REŢINERE

”Avem şapte morţi aici”, a declarat AFP sub protecţia anonimatului un reprrzentant al Spitalului Uttara Crescent din oraş. ”Primii doi erau studenţi, cu răni de gloanţe de cauciuc. Ceilalţi cinci prezentau răni cauzate de gloanţe de arme de foc”, a precizat el.

Aproximativ 1.000 de persoane au fost spitalizate în urma unor răniri suferite în ciocniri cu poliţia, a anunţat acest oficial, adăugând că multe dintre ele au fost atinse de gloanţe de cauciuc.

Didar Malekin de la publicaţia online Dhaka Times a informat AFP că Mehedi Hasan, unul dintre reporterii săi, a fost ucis în timp ce acoperea violenţe în capitală.

Participanţii la aceste manifestaţii aproape zilnice cer să se pună capăt sistemului cotelor care, în opinia lor, sunt în favoarea copiilor grupurilor care-l susţin pe Sheikh Hasina, în vârstă de 78 de ani, care conduce Bangladeshul din 2009.

Mubashar Hasan, un expert în această ţară la Universitatea din Oslo, în Norvegia, relevă că aceste adunări s-au transformat în expresia unei nemulţumiri generalizate faţă de regim.

Manifestanţii ”protestează faţă de caracterul represiv al statului”, a declarat el AFP. Ei ”pun în discuţie leadershipul lui Hasina, acuzîndu-l că se agaţă de putere prin forţă”, ”studenţii tratându-l în fapt ca pe un dictator”, consideră el.

Un purtător de cuvînt al ONU, Stéphane Dujarric, a îndemnat toate părţile la reţinere.

”Îndemn ăm Guvernul să garanteze un mediu propice dialogului. Şi încurajăm anifestanţii să angajeze dialogul pentru a ieşi din inmpas”, a declarat el presei. ”Violenţa nu este nicodată o soluţie”

”TĂIERE APROAPE TOTALĂ” A INTERNETULUI

”Datele în timp real arată că Bangladeshul este în plus afectat de o tăiere aproape totală a Internetului”, a anunţat pe X NetBlocks.

Potrivit acestei organizaţii de supraveghere a reţelei, acest lucru ”are loc în urma unor eforturi anterioare vizând să stranguleze media de socializare şi să restrângă serviciile de date mobile”, instrumente de comunicare-cheie ale organizatorilor manifestaţiilor.

Site-urile ministerelor de Interne şi Externe şi ale ziarelor Dhaka Tribune şi Daily Star nu erau disponibile joi seara.

Adjunctul ministrului Telecomunicaţiilor  Zunaid Ahmed Palak a declarat AFP că Guvernul a ordonat să se taie reţeaua pentru a se evita ”zvonuri, minciuni şi dezinformarea”.

În paralel cu represiunea poliţiei, manifestanţii şi studenţii aliaţi Ligii Awami a premierului s-au înfruntat în stradă cu lovituri de cărmizi şi beţe de bambus.

Amnesty International a dat asigurări că înegistrări video ale unor confruntări de săptămâna aceasta arată că forţele de securitate din bangladesh au recurs la o forţă ilegitimă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.