Joe Biden şi-a susţinut ultimul mare discurs la tribuna ONU, în care a adresat un mesaj personal liderilor lumii, şi anume interesul poporului tău trebuie să primeze asupra dorinţei tale de a rămâne la conducere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am decis că, după 50 de ani de serviciu public, era timpul ca o nouă generaţie de lideri să preia frâiele ţării noastre. Dragi lideri, să nu uităm niciodată că există lucruri mai importate decât să rămâi la putere: propriul popor”, a declarat marţi preşedintele Statelor Unite.

Octogenarul, care luptă pentru ca bilanţul său să nu fie destrămat în cazul în care Donald Trump revine la Casa Albă, îi avea în faţă pe şefii de stat şi de guverne cu ochii aţintiţi asupra alegerilor prezidenţiale americane de la 5 noiembrie, care se anunţă extrem de strânse.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

El le-a cerut să apere democraţia, să evite ”un război generalizat” în Liban şi să susţină Ucraina împotriva unui Vladimir Putin care, în opinia sa, ”nu şi-a atins obiectivul principal”.

Biden, al cărui Guvern s-a dovedit pentru moment neputincios să obţină un armistiţiu durabil între Israel şi Hamas în Războiul din Fâşia Gaza, a cerut din nou părţilor aflate în conflict să ajungă la un armistiţiu.

Joe Biden a renunţat în iulie la candidatura sa la al doilea mandat şi urmează să plece de la Casa Albă în ianuarie.

Mulţi se temeau atunci, în cazul unei vicotrii a fostului preşedinte republican împotriva vicepreşedintei şi candidatei democrate Kamal Harris, de un viraj violent izolaţionist şi protecţionist al primei puteri mondiale.

Kamala Harris nu şi-a detaliat deloc, până în prezent, planurile de politică externă. Totul sugerează că ea va continua aceleaşi orientări mari ca Joe Biden.

”SPRINT FINAL”

În cele de câteva săptămâni care i-au mai rămas, Joe Biden vrea, aşadar, aşa cum spune unul dintre consilierii săi, să se asigure că iniţiativele lansate în mandatul său pe plan internaţional devin cât mai ”ireversibile”.

Directorul de comunicare al Casei Albe Ben LaBolt a evocat într-o notă ”sprintul final” pe care administraţia în exerciţiu îl are de făcut până în ianuarie, în vederea ”stabilirii jaloanelor viitorului”.

Marţi, preşedintele american a insistat din nou asupra importanţei alianţelor Statelor Unite, dintre care unele sdunt criticate de către Donald Trump. Republicanul şi-a multiplicat mesajele amare destinate unor aliaţi din NATO.

Joe Biden, un bard al dialogului care se mândreşte cu aptitudini interpesonale diplomatice neobişnuite, se confruntă săptămâna aceasta, la New York, cu limitele influenţei sale.

Dezbaterile de la ONU au fost dominate până în prezent de escaladarea în Liban, pe care niciun apel la calm nu pare să o domolească.

Preşedintele american a subliniat însă, după atacaul Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, că nu vrea ca acest conflict să se extindă.

Un oficial american de rang înalt consideră că, din contră, toate convulsiile internaţionale susţin abordarea multilaterală a lui Joe Biden. ”Ucraina, (Fâşia) Gaza şi Sudanul, toate acestea subliniază nevoia de acest tip de cooperare”, declară el.

”BLOCATE ÎN ACEST RĂZBOI”

Joi, el se va întâlni, la fel ca şi Kamala Harris, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, îngrijotrat de viitorul susţinerii americane a Ucrainei.

Volodimir Zelenski vrea să discute şi cu candidatul reublican, care a reiterat marţi, la un miting, că Statele Unite sunt ”blocate în acest război” şi că, dacă este ales, va ”ieşi” din acesta.

Fostul preşedinte republican a dat asigurări că se va întâlni cu premierul indian Narendra Modi, în marja sosirii sale la Adunarea Generală a ONU.

Donald Trump să totodată asigurări - fără să dea detalii - că poateb să rezolve uşor conflictul din Orientul Mijlociu şi a promis să ”încingă” taxele vamale impuse produselor importate, mai ales chinezeşti.

Discursul său hotărât în favoarea exploatării hidrocarburilor îi sperie pe cei mai mari susţinători ai cooperării internţaionale în lupta împotriva modificărilor climatice.

Joe Biden a atacat marţi, într-un discurs despre acest subiect la sfârşitul zilei, poziţia fostului său adversar şi l-a acuat că a ”dus lumea înapoi”. Republicanul a scos Statele Unite din Acordul de la Paris care vizează limitatea încălzirii globale.

”Eolienele nu dau cancer”, l-a ironixat Joe Biden, denunţând declaraţii repetate ale lui Donald Trump, care le critică cu regularitate şi le acuză că ”omoară păsări”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.